h i r d e t é s

Újabb botrány duzzad Németország legnagyobb bankja körül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb botrány duzzad Németország legnagyobb bankja körül

2021. július 17. - 18:45

Egy spanyolországi ügylettel van gond.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Deutsche Bank minden bizonnyal több mint 50 cégnek értékesített hibásan devizapiaci derivatív eszközöket Spanyolországban - írja a Financial Times. A botrány egyre nagyobbnak tűnik, ahogy már két vezető beosztású bankár is otthagyta a német pénzintézetet az ügy kapcsán.

Németország legnagyobb bankja a Financial Times értesülései szerint tavaly indított belső vizsgálatot, miután több spanyol ügyfelük is arról panaszkodott, hogy olyan komplex derivatív eszközöket adtak el nekik, amelyeknek ők nem értették a működését. A bank jelenleg 50-100 ügyféllel kapcsolatban vizsgálódik, de nem tudni, hányan szenvedtek el pénzügyi veszteségeket.

Az ügy eddigi legnagyobb ismert kárvallottja a J García-Carrión, Európa legnagyobb borexportőre, aki 10 millió eurót kapott a Deutsche Banktól a veszteségeik kompenzálására, de a Palladium Group, Spanyolország egyik legnagyobb szálloda-hálózata is érintett az ügyben, mint kárvallott.

A Deutsche Bank különböző összetett fedezeti termékeket, swapokat és egyéb derivatív eszközöket értékesített az ügyfeleinek. A devizapiaci derivatívákkal az árfolyamkockázatok ellen igyekeztek fedezni magukat. Uniós törvények szerint viszont nem lehet bármilyen ügyfélnek akármilyen terméket értékesíteni. A szabályozás értelmében ugyanis a bankoknak az ügyfeleiket azok pénzügyi jártassága szerint kell csoportosítaniuk, és mindenkinek csak olyan termékeket adhatnak el, amelyeknek az ügyfél is érti a működését. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!