h i r d e t é s


Újabb fordulat a devizahitelesek ügyében?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb fordulat a devizahitelesek ügyében?

2018. január 22. - 07:05

 

A szlovén devizahitelesek már fellélegezhetnek, ott jogerősen semmissé nyilvánítottak ugyanis most egy devizahitel szerződést. - írja az ATV

Itthon azonban nem lehet ilyesmire számítani a szakértő szerint, mert egészen más a helyzet és a jogi környezet. A kormányzópártok viszont híradónk kérdésére azt mondták, megvizsgálják a szlovén döntést, hogy annak milyen hatása lehet a magyar devizahiteles perekre nézve.

Már jóval több devizahitel per zárul le, mint amennyi indul. Ám korántsincs vége az ügyeknek. Egy siófoki család például 2013-ban nyert jogerősen a bankjával szemben. A házaspár azt sérelmezte, hogy a pénzintézet letiltotta a nyugdíjukat, mert nem tudták fizetni a váratlanul háromszorosára emelt törlesztőrészleteket. Azóta áll az ügyük.

Szlovéniában az összes devizahiteles nyerésre áll a bankokkal szemben. Az ottani legfelsőbb bíróság ugyanis semmissé nyilvánított egy svájci frank alapú hitelszerződést. Az indoklás szerint a bank nem tájékoztatta ügyfelét az ilyen devizahitelek kockázatairól.

A szlovén legfelsőbb bíróság döntése mindenképpen nagy örömet okoz a hiteladósoknak Szlovéniában. A devizahitel ügyekkel is foglalkozó Barabás Gyula szerint itthon más a jogi környezet és másképp is értelmezik az irányadó jogszabályokat.

A szakember szerint száz, vagy ezer számra lehetett volna már hozni Magyarországon olyan ítéleteket, mint amilyen a szlovén ítélet volt. Hozzá kell azt is tenni, hogy Szlovéniában az összes svájci frankban nyilvántartott jelzálogszerződéseknek a száma a magyarországihoz képest - mint ami anno a fénykorban volt - kettő százalék - mondta Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke.

Itthon 900 ezer, Szlovéniában mindössze 18 ezer devizahitel szerződést kötöttek az elmúlt évtizedekben. Barabás Gyula ezt a tényt is figyelmébe ajánlja azoknak, akik reménysugárként tekintenek a szlovén ítéletre.

 

atv.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..