h i r d e t é s

Újabb jogászkodással igyekszik kiszúrni a kormány a fővárossal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb jogászkodással igyekszik kiszúrni a kormány a fővárossal

2020. május 17. - 11:02

 

Ezúttal augusztus 20-a ürügyén.

Törvénybe foglalnák, hogy az augusztus 20-i ünnepre tekintettel az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15 és 25 között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára – írja az mfor.hu a törvényalkotási bizottság friss javaslatai alapján.

A javaslat felsorolásában ezek a területek szerepelnek:

  • a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek
  • az Árpád híd területe
  • a Petőfi híd területe
  • a Rákóczi híd területe
  • a Margitsziget területe
  • az Óbudai-sziget terület

De nemcsak ez lenne az egyetlen változás. Az mfor.hu azt írja, hogy a „dokumentum további, a tulajdonjog korlátozását jelentő szabályt is előkészít, amikor előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján engedélyezheti a terület használatát más célokra ebben az időszakban.”

Azaz az ingyenes használat törvénybe foglalása mellett az egyéb hasznosítást is állami engedélyéhez kötnék a nyárnak ebben a szakaszában.

A javaslat ezt az indoklást adja:

"a módosítás biztosítja, hogy Magyarország hivatalos állami ünnepének, augusztus 20-nak a méltó megünneplése feltételei biztosítottak legyenek, ennek érdekében a fővárosi vagy a fővárosi kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterületeket az állam, illetve az állami ünnep megszervezője ingyenesen használhassa." (24.hu)


 

h i r d e t é s