h i r d e t é s

Újra megemelik az állampapírok hozamát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Újra megemelik az állampapírok hozamát

2022. december 09. - 09:01

Ismét hozzányúlnak a rövidebb lejáratú állampapírok kamatához, hogy vonzóbbá tegyék a kisbefektetőknek. A jövő héttől már 9 és 9,5 százalékos hozammal lehet ezeket megvásárolni.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A rövidebb lejáratú, legalacsonyabb kamatozású állampapírok hozamát is megemeli az Államadósság Kezelő Központ Zrt. a most közzétett kibocsátási tájékoztatók szerint. Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) új sorozatát december 12-től már 9 százalékos hozammal lehet jegyezni a jelenlegi 7 százalékhoz képest. 

Négy napig jegyezhető az új K2023/51 sorozat

A K2023/51-es sorozatot 20 milliárd forint értékben bocsátják ki, és december 12-től 16-ig lehet majd jegyezni. Az Egyéves Magyar Állampapír hozamát legutóbb szeptember közepén emelték meg, akkor 5 százalékról 7 százalékra. A legutóbb, december 5-én kibocsátott sorozatot még ezzel a kamattal lehet jegyezni.

A másik rövid futamidejű és még egyszámjegyű kamatot kínáló állampapírnál is emelést hajtott végre az ÁAK annak érdekében, hogy vonzóbbá tegye azt a befektetők számára az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy kamata december 12-től ugyancsak 9 százalékra emelkedik a jelenlegi 7 százalékról. 

A kétéves futamidejű Kincstári Takarékjegy hozama pedig 9,5 százalékra nő a jelenlegi 7,5 százalékról. Ennek a postán vásárolható állampapírnak ugyancsak szeptemberben nőtt meg a kamata a jelenlegi, 7 és 7,5 százalékos szintre.

Azóta azonban szeptember végén újra forgalomba hozták a 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP), amelynek az induló hozama 11,32 százalékos, és rögtön a befektetők új kedvencévé vált.

Még mindig a PMÁP a sláger

A BMÁP mellett pedig még ott van az abszolút favorit, a 4 és 6 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amely jelenleg már 11,75 az induló hozama. Jövőre pedig az idei várható átlagos infláció alapján szinte biztosan 15 százalék körüli vagy afölötti lehet a hozam a 0,75 és 1,5 százalékos kamatprémiumra tekintettel. 

Versenyeznek a pénzért a bankbetétekkel

A rövidebb lejáratú állampapíroknak az emelés után akkora lesz a kamata, amivel már versenyezni tudnak a jobb lekötött betéti ajánlatokkal, amelyek az elmúlt hónapokban még a szeptemberi hozamnövelés után is jócskán rávertek az Egyéves Magyar Állampapírra és a Kincstári Takarékjegyre. Az OTP például kimondottan a lejáró Egyéves Magyar Állampapírok tulajdonosait csábította 8 százalékos kamattal az akciójában.

Így is lesz azonban olyan betéti kamat, ami jócskán veri a rövidebb futamidejű állampapírokat. A Cetelem ugyanis a megtakarítási számláján kétéves lekötésre évi 12 százalékot ad, és egy évre is 10,50 százalékot. A 9 százalékot még akkor is megadja, ha le sem kötik nála az ügyfelek a pénzt. (bank360.hu)