fbpx Úszik a Fideszes uszoda Szekszárdon! | CIVILHETES

h i r d e t é s

Úszik a Fideszes uszoda Szekszárdon!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Úszik a Fideszes uszoda Szekszárdon!

2020. március 11. - 09:15

 

Az uszodánál sajnos máris bekövetkezett, amitől eleve tartani lehetett. A 3 méter mély talajvízbe süllyesztett építmény szigetelése nem megfelelő. Most csak a mai napon, három helyen láttam szivárgásnyomokat a falazaton.

Az épülő uszoda

Ebből egyet belülről beszigeteltek, azaz a beton felületére kent feltehetően kristályosodó anyaggal megszüntették időlegesen a vízbetörést, kettőnél még nem.

 


Víznyomás elleni teknőszigetelés ábrája

Mi ezzel a probléma?

A talajvíz szigetelésére bitumenes, vagy műanyag, két, három, vagy négyrétegű szigetelés készül a vasbeton alaplemez és a fal külső, azaz a víz oldalán. Ha belülre jött a talajvíz, akkor ez a szigetelés nem jó, azaz már csak a betonfal szigetel, mert a szigetelés mögé került a víz. Eltüntetni időlegesen el lehet, de ez csak „tojásfestés”. Most nem látszik, de holnap megjelenhet másutt, vagy ugyanitt. A korrekt javítás rendkívül költséges és bizony az sem százszázalékos. Ugyanis ebben az esetben azt kéne csinálni, hogy kiásni az épület azon részén a földet, ahol a vízbetörést észleljük és kijavítani a bitumenes szigetelést.

Miért kétséges még így is a javítás?

Mert nem tudjuk, hogy a szigetelés pontosan hol hibás (lyukas), ugyanis a szigetelés mögött a víz vándorolhat addig, amíg a betonfalon nem találja meg azt a pici munkahézagot, tömörítési hiányt, ahol áttörhet a 40 cm vastag betonon. Arról nem is beszélek, hogy a talajvíz jelenleg is a terepszint közelében van. A szivattyúzás pedig az építés kezdetén majd négy hónapot vett igénybe, százmilliós költséggel. Tegyük fel, hogy mégis sikerül megfogni a talajvizet a belső oldalon. Az a víz ott van a falban, a festéket, a csempét letúrja, a helyiségek páratartalmát növeli a felületi kipárolgás révén. Vagyis egy vizes falunk van. Örökre! Értelemszerűen az épület hőszigetelése is teljesen új dimenzióban értelmezhető, ugyanis a víz kitűnő hővezető.


Betonfal javítása

Mi a megoldás?

Az semmiképp, hogy sumákolunk, majd csak lesz valami. Készíteni kell hozzá gazdaságossági számítást. Érdemes-e így hagyni és vállalni 50 évig a korlátozott használatot, vagy még most 50%készültségi foknál átterveztetni az egészet.

Érdekességként említem meg, hogy felhívtam a Tető Plusz Kft-t, hogy kértek-e tőlük ajánlatot? Nem! volt a válasz, de egy nyíregyházi székhelyű cég vásárolt náluk pörzsölőt a szigeteléshez. Csak remélni tudom, hogy nem ez volt az első munkájuk. Bár oly mindegy. Olyan ez, mintha a Balaton közepén kilyukad a gumimatracod amibe kapaszkodol. Vagy tudsz úszni és partot érsz, vagy tovább kapaszkodsz a matracba.


 

Kommentek

h i r d e t é s