h i r d e t é s

Úttörő eljárással kezeltek a Semmelweis Egyetemen egy májdaganatos beteget

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Úttörő eljárással kezeltek a Semmelweis Egyetemen egy májdaganatos beteget

2019. január 18. - 08:45

Budapest - Egy 72 éves férfin végezték el hazánkban először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát. - írja a blikk.hu.

A terápia jelenleg kizárólag az egyetemen elérhető Magyarországon /Fotó: Semmelweis.hu

A Semmelweis Egyetem szerint az eredmények rendkívül bíztatóak, és az eljárás új reményt adhat az áttétes májdaganatokban szenvedő betegeknek.

A terápia jelenleg kizárólag az egyetemen elérhető Magyarországon - írja a Semmelweis Egyetem honlapján.

Mint kiderült: a hazánkban most először végzett intervenciós radiológiai daganatterápia egy 72 éves, jó állapotú, a nyelvgyök területéről kiinduló daganat okozta máj áttétében szenvedő páciensnél történt. A beszámoló szerint a beteg jól van, a műtét másnapján már hazaengedték.

A világon már másfél évtizede használt eljárást olyan elsődleges májrák, valamint más szervek okozta májáttétek esetén alkalmazzák, ahol sebészi ellátás nem kerülhetett szóba, és más daganatellenes terápiák nem hoztak eredményt, esetleg a gyógyszerek okozta súlyos, elviselhetetlen mellékhatások, vagy a kezelés mellett kialakult un. rezisztencia miatt (amikor a daganat már nem reagál az addig alkalmazott kezelésre) nincs más lehetőség.

Grafika: Séra Tamás Forrás: blikk.hu

Az eljárásról

Az eljárás lényege, hogy a kar felől katéterrel bejutva, a máj tápláló erein keresztül, a tumor vérellátásába mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be. Ezek az apró sugárzó részecskék a daganat ereiben elakadva rendkívül nagy dózisú, de csak a tumorban hatást kifejtő, belső sugárterápiás kezelést jelentenek. A beteget így sem a kezelés alatt, sem az azt követő rövid megfigyelés idején nem kell elkülöníteni családjától, otthonától.

Dr. Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese, a nukleáris medicina és képalkotó szakemberből, intervenciós radiológusból, valamint klinikai onkológusból álló munkacsoport vezetője elmondta: a kezelés fájdalommentes, körülbelül 40 perces érfestésként élhető meg, melyet követően – betegbiztonsági okokból – mindössze 24 órás megfigyelés szükséges, utána a beteg hazamehet.

Magyarországon az elmúlt négy évtizedben mind a máj elsődleges, mind a más szervből kiinduló, de a májba már áttétet adó daganatok száma növekedett. Összességében éves előfordulásuk 8-9 ezer közé tehető, és körülbelül hatezer esetben a daganatos máj sebészileg operálhatatlan, az esetek felében pedig sikeres műtétet követően is számítani lehet a daganat kiújulására a májon belül.

blikk.hu