fbpx Üzembe állt a világ leggyorsabb vonata Kínában | CIVILHETES

h i r d e t é s

Üzembe állt a világ leggyorsabb vonata Kínában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Üzembe állt a világ leggyorsabb vonata Kínában

2021. július 23. - 07:09

 

A lebegő mágnesvonat esetén mágnessel a mágneses erőt hasznosítják az emelésre és a meghajtásra, ezáltal csökkentik a súrlódást, és magasabb sebességet tesznek lehetővé.

Forrás: xinhuanet.com

Ezek a vonatok így már rendszeresen sok száz kilométer per órás sebességet képesek elérni. Most azonban Kínában hivatalosan is átadták a világ leggyorsabb maglev vonatát. A kínai állami vasúttársaság által kifejlesztett vonat a világ leggyorsabb vonatának számít, óránként 600 kilométert is meg tud majd tenni. De nem csak a sebessége különleges.


Forrás: scmp.com

A bemutatón a vasúttársaság vezető mérnöke elmondta azt is, hogy minimális a zajszennyezése, további alig igényel karbantartást más nagysebességű vonatokhoz képest. A vonat prototípusát még 2019-ben mutatták be és ugyanebben az évben beszélt arról is a kormányzat, hogy létrehozzák a 3-órás utazási ciklusokat lehetővé tévő menetrendet a legnagyobb városi régiók között. Ma egyébként a nagysebességű vonatok már rendkívül elterjedtek Kínában és a cél az, hogy minden nagyvárost ilyen vonatok kössenek össze.


Forrás: newatlas.com

Jelenleg az átlagos vonatsebesség Kínában 350 kilométer per óra, miközben a repülőgépek 800-900 kilométer per órás sebességgel tudnak haladni. A most Qingdaóban bemutatott vonat egy kritikus lépést tehet meg afelé, hogy a vonatok tényleges vetélytársai legyenek a repülőknek. Kínában egyetlen maglev működött eddig, az a sanghaji repülőteret kötötte össze a város egyik vasútállomásával. A 30 kilométeres utat hét és fél perc alatt tette meg, csúcspontján 430 kilométer per órás sebességgel haladva.


Forrás: cnn.com

És miután június 25-én egy 450 kilométeres vasútvonalat is átadtak Lásza és Nyingcsi között, így Kína összes szárazföldi területén és régiójában van már nagysebességű vonaton való utazásra lehetőség. És a kínaiak nem állnak le, számtalan vonalat építenek megállás nélkül, ezek közül pedig egyre több lesz a maglev típusú vonal is. Ezekre ugye teljesen egyedi vasúti pályát kell kialakítani, most egy elég hosszún megy a munka Sanghaj és Hangzhou között, de további fejlesztések zajlanak az ország más részein is. (napmintnap.com)


 

h i r d e t é s

Kommentek