h i r d e t é s


Vagyont érő ámbráscet hányadékot talált két férfi Mallorca egyik tengerpartján

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vagyont érő ámbráscet hányadékot talált két férfi Mallorca egyik tengerpartján

2017. október 06. - 20:22

 

Vagyont érő kincset talált két spanyol férfi Mallorca szigetén: egy nagy ámbráscet másfélkilós hányadékát. A rossz szagú, viaszszerű anyag több 10 ezer, talán 100 ezer eurót is érhet. - írja az erdekesvilag.hu.

Fotó: Wikimedia Commons/Ecomare Forrás: erdekesvilag.hu

A két férfi a sziget keleti részén, Porto Cristo tengerpartján botlott a kincset érő leletbe.

Fotó: Wikimedia Commons/Dirk Vorderstraße Forrás: erdekesvilag.hu

A megtalálók egyike, Soufian Akrach a Mallorca Zeitung című újságnak elmondta, hogy eleinte egyáltalán nem akarták elhinni, hogy ilyen nagy “kincset” találtak, ezért több vizsgálatot is elvégeztek.

Forrás: erdekesvilag.hu

Az arab gyökerű andalúziai pizzasütő elmondta, hogy az arab országokban gyakran emlegetik az ámbra feltételezett gyógyító hatásait és azt, hogy milyen nehéz találni. Emellett segítette a kincset érő tárgy felismerésében az is, hogy a természetfilmek nagy rajongója.

Olyan volt, mintha a lottón nyertünk volna

 – mondta.

Fotó: Wikimedia Commons/Gabriel Barathieu Forrás: erdekesvilag.hu

Fotó: flickr/cianc Forrás: erdekesvilag.hu

Az ámbráscetek által a bélfal védelmére kiválasztott szürke, néha feketés, viaszos állagú, illatos ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. Amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon.

Az ámbráscetek általában akkor hánynak, ha valamilyen kemény tárgytól akarják megszabadítani emésztőrendszerüket. Hányadékuk könnyebb a víznél, így annak tetején lebeg sokszor évekig és megkeményedik, mígnem partra sodródhat.

Moby Dick című klasszikus művében Herman Melville aprólékosan leírja, hogyan gyűjtik be az ámbrát az óceán partjain.

Mivel igen ritka a cethányadék, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan előállítani az ámbrát. Egyes nagyon drága illatok gyártásához azonban még használnak természetes ámbrát, amelynek kilónkénti ára 60-80 ezer euró (18,6-24,8 millió forint) között mozog.

erdekesvilag.huh i r d e t é s

betöltés..

;