h i r d e t é s

Vajon tényleg kódolva van az emberiségben a pusztulása is?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vajon tényleg kódolva van az emberiségben a pusztulása is?

2022. január 04. - 08:19

A klímakatasztrófa miatt egyre többször foglalkoznak a tudósok is azzal a kérdéssel, hogy vajon az ember, pontosabban az emberi faj képes lesz-e túlélni ezeket a változásokat. A Scientific American lapjain azonban egy egészen más megközelítés látott napvilágot.

A kép illusztráció! - Forrás: Vermin Inc/Flickr

Az ember és a felemelkedése 

A cikk szerzője Henry Gee, a Nature tudományos folyóirat szerkesztője, aki paleontológusként ismert tudós. Szerinte nem feltétlenül a klímaváltozás jelenti az emberiség végét - bár erősen közrejátszhat benne. A paleontológus szerint kódolva van a vesztünk. 

Az oka pedig egyszerűen az, hogy nem vagyunk elég sokfélék, ami pedig a természetben egy-egy faj túlélésének záloga. A tudós kifejtette, hogy a Homo sapiens nagyjából 315 ezer éve van jelen a bolygón, és az itt töltött idő jelentős részében kifejezetten ritka lénynek számított. Olyannyira, hogy sokszor sodródott a kihalás szélére is. Ez azt jelenti, hogy a mai emberiség az őseink egy viszonylag kis csoportjából fejlődhetett ki. 

"Kihalási adósság"

Az, hogy kis csoportból fejlődtünk azt eredményezi, hogy a genetikai sokféleségtől nagyon messze vagyunk. Egy vadon élő csimpánzcsapaton belül nagyobb a genetikai változatosság, mint az egész emberiségben - állítja a cikk szerzője. Ez pedig komoly gondot eredményez, hiszen az emberiség jelenleg a bolygón uralkodó faj, az erőforrásainak jelentős részét használja, ám nemigen tud megújulni. Ehhez jön még a néhány évtizede tartó férfi termékenységi hanyatlás, melyre nagy valószínűséggel a környezeti ártalmak miatt kerül sor. 

A cikk szerint a legnagyobb veszély az úgynevezett kihalási adósság. Ez a jelenség nem ismeretlen, és jellemzően egy adott terület uralkodó fajánál figyelhető meg: minden állatfaj előbb utóbb kihal és az élőhely elvesztésének késleltetett következményeként, de egy ideig még élnek egyedeik.  

Vagyis ezek szerint a kipusztulásunk már előre kódolva van a létünkben, ahogyan a birodalmak “életútja” is állandó: megszületés, felemelkedés, tündöklés, hanyatlás és bukás. A kérdés már csak az, hogy vajon milyen gyorsan megy végbe a folyamat. A tudós szerint ez nem egy elnyújtott, hosszas történés lesz, hanem éppen a genetikai sokszínűség okán egy hirtelen és drasztikus összeomlás, melynek következtében az ember akár teljesen is eltűnhet a bolygó felszínéről, de vezető szerepét mindenképpen elveszíti. (köpönyeg.hu)