fbpx Valaki szakszerűen szabotált egy tehervonatot, kevésen múlt, hogy balesetet is okozzon | CIVILHETES

h i r d e t é s

Valaki szakszerűen szabotált egy tehervonatot, kevésen múlt, hogy balesetet is okozzon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Valaki szakszerűen szabotált egy tehervonatot, kevésen múlt, hogy balesetet is okozzon

2021. március 10. - 16:07

 

Vasutasok szerint csak komoly szakértelemmel és tervezéssel lehetett lecsatolni a tehervonat utolsó vagonját, ami előtt 40 méterrel tudott lefékezni a következő vonat. A BRFK nyomoz.

A kép illusztráció! - Forrás: Beroesz / wikipedia

Két hete a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál valaki lekapcsolta és mechanikusan lefékezte egy tehervonat utolsó kocsiját, és csak a következő vonat vezetőjének éberségén és szerencséjén múlt, hogy nem történt baleset - írja a Telex.hu. Vasutasok úgy tartják, szabotázskísérletről van szó. Az ügyben közlekedés biztonsága elleni  bűncselekmény gyanújával nyomoz a BRFK.

A Rákospalota-Újpest állomás előtt a tehervonat 8 percet állt. Ezt használta ki valaki, hogy lekapcsolja az utolsó kocsit, leszedje annak a végéről a végjelzés-tárcsákat és átrakja az utolsó előtti kocsi hátuljára, ezek után pedig mechanikusan lefékezte a kocsit. 

A Telex belső forrásai szerint ehhez nagy szakértelem kellett, anélkül ugyanis a mozdonyvezető fékrendszer működésén keresztül vagy az állomásfőnök a végjelzés-tárcsák hiánya miatt észrevette volna, hogy valami nincs rendben. Azt is tudnia kellett az elkövetőnek, hogy a vonat legalább 5 percig állni fog, különben azt kockáztatta volna, hogy elindul a vonat, miközben ő a kocsik között áll. 

Szerencsére nem történt baleset, amiben közre játszott, hogy a következő tehervonat egyéb okok miatt csak 40 km/órás sebességgel tartott az állomás felé, fele olyan gyorsan, ahogy ezen a szakaszon amúgy haladni szoktak a vonatok. A mozdonyvezető így időben észrevette a sínen álló vagont és 40 méterrel az akadály előtt le tudta fékezni a vonatot. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s