h i r d e t é s

Változékony időre és záporokra számíthatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Változékony időre és záporokra számíthatunk

2019. március 02. - 05:28

 

A tél melegrekorddal zárult, a tavasz pedig hidegfronttal, lehűléssel és sok felhővel indít.- írja az Időjárás.hu

Csütörtökön (02.28.) megdőlt a napi fővárosi melegrekord, Budapesten, Újpesten 20,3 fokig melegedett a levegő. Az országos napi melegrekord szinten megdőlt, Sárváron 23,5 fokot mértek. (MTI)

Délelőtt folytatódik a felhős idő, a Dunántúlon helyenként alakulhat ki gyenge eső, záporeső, északkeleten néhol várható hózápor. 

Délután a gyengén felhős és borult területek egyaránt jelen lesznek, helyenként gyenge eső, záporeső kialakulhat. Mérsékelt vagy élénk lesz az északnyugati szél, a délutáni csúcsértékek 6, 12 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt sokfelé erősen megnövekszik a felhőzet, az északi tájakon többfelé várható gyenge eső.  Délután nyugat felől egyre inkább elvékonyodik és felszakadozik a felhőzet, a Duna vonalában és attól keletre maradhat erősen felhős az ég, ezeken a területeken szórványosan várható záporeső, gyenge eső. Megélénkül a délnyugati szél. 7, 14 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik időjárási front térségünkbe. A lehűlés és a változékony idő vérnyomás-ingadozást és szívpanaszokat okozhat. - írja a meteoklinika.hu

Amennyiben a fokozottan érzékenyek közé tartozik görcsös panaszokat, vérnyomás-ingadozást és erős fejfájást tapasztalhat. A változékony idő és az időnként megélénkülő szél tovább fokozza a tüneteket, emellett ingerlékennyé és nyugtalanná válhat. Ebben az időjárási helyzetben szívpanaszokra és múló rosszullétre is készülni kell, az idősek és a krónikus megbetegedéssel küzdők lehetőség szerint kerüljék a megterhelő tevékenységeket és töltsék pihenéssel a hétvégét.

Az északkeleti tájakon többfelé fagypont alá hűl a levegő, helyenként pára képződhet. A hideg, nyirkos reggeli időszakban az ízületi panaszok fokozódhatnak, ebben az esetben kezdje a napot egy átmozgató tornával, de ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg ízületeit.

Csapadék elsősorban a Dunántúlon és északkeleten zavarhatja a szabadtéri programokat, de az ország más részein is előfordulhatnak futó záporok, ezért szabadtéri tevékenységek esetén mindenképpen vigyen magával esernyőt vagy esőkabátot. A borús időben a hő-és komfortérzet alacsony, a megfázás elkerülése érdekében fontos a réteges és vastag öltözet.

A kora tavasszal virágzó fák pollenszórása fokozódik, az éger pollenkoncentrációja sokfelé elérheti a nagyon magas szintet, a mogyoró jellemzően közepes koncentrációban van jelen a levegőben. A ciprus-és tiszafafélék pollenkoncentrációja a Dunántúlon és a középső országrészben érheti el a magas szintet. A légszennyezettség alacsony és a következő napokon sem várható jelentős levegőminőség romlás.

A közlekedést a csapadék és az élénk széllökések nehezítik. A nedves, csúszós utakon megnő a féktáv, az oldalszél hatására csökken a gépjármű menetstabilitása. Az utakon legyen nagyon körültekintő és vezessen fokozott figyelemmel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s