h i r d e t é s

Van esélye Magyarországon is egy horváthoz hasonló földrengésnek?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Van esélye Magyarországon is egy horváthoz hasonló földrengésnek?

2021. január 01. - 06:02

 

A karácsony utáni időszak egyik legdurvább élménye az volt sokaknak Magyarországon, hogy komoly földrengést lehetett érezi szerte az országban.

Forrás: nytimes.com

Az epicentrumát tekintve Horvátország központi részén történt földrengés miatt még Magyarországon is mozogni kezdtek a bútorok, a székek és a tárgyak a polcokon. Voltak olyan munkahelyek, ahonnan ki is küldték a dolgozókat a szabad térre, nehogy valakinek bajja essen. Ahogy telnek a napok, Magyarországgal kapcsolatban is egyre többet tudni a földrengésről.


Forrás: index.hu

Az biztos, hogy hazánk vonatkozásában nagyon ritkák az ilyen földrengések, annak ellenére, hogy Magyarországon is húzódik tektonikai törésvonal. És bár mi nem érezzük, hazánkban folyamatosan rengések zajlanak, csak ezeket nem lehet észlelni műszerek nélkül. A mostani rengés kapcsán több ezren jelezték a Magyar Tudományos Akadémia szeizmológiai központjának, hogy érezték a rengéseket. Jelenleg még zajlik a bejelentések és a mérések eredményeinek kiértékelése, de úgy tűnik, hogy már előre lehetett sejteni a rengést.


Forrás: telex.hu

Legalábbis erre utal, hogy egy nappal a legnagyobb mértékű, 6.4-es földrengés előtt már a megszokottnál jóval nagyobb rengést lehetett két alkalommal is észlelni, majd a legnagyobb rengés után további utórengések is voltak. A hazai tektonikai törésvonalakról még keveset tudunk, az biztos, hogy vannak olyan helyek, ahol lemezek érintkeznek, de sokkal komolyabb földrengések Magyarország nem igazán voltak még. Természetesen a Paksi Atomerőmű kapcsán megjelent aggodalmak sem teljesen alaptalanok, hiszen ott is van egy törésvonal.


Forrás: bbc.com

Ettől függetlenül az erőműben földrengésállóságot biztosító intézkedéseket is tettek korábban, így a történelmi értékekből kiindulva, az eddig ismert mértékű földrengéseket hazánkban biztosan kiállná az erőmű. A mostani földrengéshez hasonló mértékű történt Magyarországon is, ha lehet hinni az adatoknak, akkor 1763-ban volt egy ilyen. Ettől függetlenül a mostani rengés igazából csak Horvátországban okozott súlyos károkat, ahol még mindig zajlanak a mentési és kárelhárítási munkálatok a katonaság bevonásával. (napmintnap.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s