h i r d e t é s


"Van olyan osztály, ahol egy diák sincs"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Van olyan osztály, ahol egy diák sincs"

2018. január 19. - 16:34

 

Az első tapasztalatok alapján sikeresnek tűnik a középiskolások által szervezett "Ne menj suliba" akció, amellyel az elavult oktatási rendszer ellen tiltakoznak. - írja a nepszava.hu.

Forrás: flickr.com Fotó: yannick974

Vannak olyan osztályok, ahol csak 1-2 gyerek ül bent

- mondta lapunknak Törley Katalin, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, miután középiskolás diákok által mára szervezett "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért!" elnevezésű akcióról érdeklődtünk.

Mint arról lapunk is beszámolt, az akciónap szervezői azt kérték diáktársaiktól, péntek délelőtt ne menjenek iskolába, helyette szervezzenek oktatási témájú beszélgetéseket vagy vegyenek részt a Független Diákparlament fórumain.

Törley szerint iskolájukban "nagy a csend", az első tapasztalatok alapján azt lehet mondani, a diákoknak kevesebb mint fele van bent az intézményben.

Hasonló a helyzet a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is. Pilz Olivér, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke lapunkat úgy tájékoztatta, különösen a felső tagozatosok között érezhető a hiányzás.

- A felsősök közül nagyon sokan hiányoznak, legalább a felük nincs bent. De az is lehet, hogy több, most még nem tudnám pontosan megmondani. Azt biztos, hogy vannak olyan osztályok, ahol egyetlen gyerek sincs.

- Tény, sokkal több hiányzónk van, mint egy átlagos napon

- erről Gál Ferenc, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója beszélt a Népszavának. Náluk is vannak olyan osztályok, ahol csak néhány diák van.

- Viszont azt most még nehéz megállapítani, ki az, aki "sztrájkol", egyes osztályok az Educatio kiállításon vannak

- tette hozzá.

Az átlagosnál többen hiányoznak a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumból is. Lapunkat az iskola egyik osztályfőnöke úgy tájékoztatta, osztályából sokan az akciónap miatt nincsenek jelen. Az ELTE Radnóti gimnáziumába a diákok fele nem ment be, volt olyan osztály, ahol összesen ketten voltak.

Ugyanakkor értesüléseink szerint például a budapesti Ybl Miklós Építőipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában vagy a Szakkay József Szakgimnáziumban alig van hiányzás. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke úgy tapasztalta, a szakképző intézményekben a diákok többségét nem foglalkoztatta a "sztrájk" gondolata.

A diákok péntek délutánra demonstrációt hirdettek a Parlament elé, az esemény Facebook-oldalán már több mint 13 ezren jelezték részvételüket.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..