h i r d e t é s

Vége a szocializmusnak Dunaújvárosban is!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Vége a szocializmusnak Dunaújvárosban is!

2017. március 11. - 08:39

 

Síppal, dobbal, no, nádi hegedűvel ugyan nem, de fakanállal és edényekkel azért tüntettek az ISD Dunaferr menedzsmentjének ablakai alatt a dunaújvárosi vasasok - írja a zsurpubi.hu.

Fotó: Forrás: Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

A munkások nemrég azért demonstráltak, mert a cég „lenyelte” a szociális hozzájárulás csökkenése miatti 5 és a korkedvezmények miatt nála maradó 13 százalékot. A dolgozók béremelést akarnak. Még mielőtt a cég orosz kézbe kerül.

Márpedig erre Putyin látogatása után valószínűleg nem kell sokat várni. Akkor pedig kisebb gondjuk is nagyobb lesz a munkásoknak, hiszen iparági források szerint az oroszok nem hajlandóak tovább a veszteségeket finanszírozni: a minőségi acélgyártás emlegetése akár ezres nagyságrendű elbocsátásokkal is járhat, a felszabaduló telephelyeket pedig állítólag paksi bővítésre akarják fazonírozni.

A társaság székháza előtt tartott demonstráción egészen pontosan a középtávú bérmegállapodás szerinti 1,7 százalékos alapbéremelésnél magasabb bérnövekedést követelt a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség. Az eseményen csaknem százötven dolgozó vett részt. A zajos demonstrációt azért találták ki, mert a hatályos megállapodás miatt a sztrájk törvénytelen lenne.

A dolgozók azóta is várnak

Mucsi Zoltán, a dunaferri szakszervezeti szövetség elnöke és Balogh Béla, az országos Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke is megszégyenítőnek nevezte az 1,7 százalékos béremelést. Úgy vélték, követelésük fedezete a szociális hozzájárulási járulék 5 százalékos csökkentéséből adódó, a munkáltatónál maradó egymilliárd forint. Ám ebből a cégvezetés „egyetlen fillért" sem kíván a munkavállalóknak adni, sőt érdemben tárgyalni sem akar. A vasasok azóta is hiába várják a cég menedzsmentjének válaszát.

Sevcsik Mónika, a  Dunaferr Társaságcsoport RMS és HR-igazgatója azt nyilatkozta, hogy a munkáltató hajlandó tárgyalni. A szakember szerint tavaly, amikor a kínai acéldömping nagy problémákat okozott az acélipar területén, sok európai cég jelentős létszámcsökkentést hajtott végre, vagy egyszerűen bezárta a vállalatot. Mint mondta, a Dunaferr akkor is tartotta a megállapodást, 3 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, s vissza tudta vonni a korábbi években bejelentett 890, illetve 300 fős létszámcsökkentését a kormánnyal kötött megállapodásra alapozva. (Ez 480 millió forintjába került – no nem a kormánynak, hanem az adófizetőknek munkahelymegtartó támogatás címén.)

Veszélyben a munkabéke

A szakszervezetek azt javasolták a cégvezetésnek, hogy még a tulajdonosváltás előtt rendezzék a bérvitát, hiszen nem szerencsés a ma körülbelül 5 ezer embert foglalkoztató céget úgy átadni az új tulajdonosnak, hogy veszélybe kerülhet a munkabéke. Az elvándorlás és az elöregedés miatt ugyanis már most is ”ki van hegyezve” bizonyos területeken a létszám.

A bérekhez egyébként hamarosan amúgy is hozzá kell nyúlniuk, ha másért nem, az országos bérajánlás miatti új helyzet miatt

– mondta Balogh Béla, aki szerint a cégvezetés eredetileg májusra tervezett kidolgozni egy tervet.

Nagy az aggodalom fideszes körökben

Az ISD Dunaferr tavaly év végi közgyűlésen előbb arról határoztak, hogy 27,215 milliárd forintról 6,04 milliárdra csökkentik a cég alaptőkéjét, majd 27,058 milliárdra felemelik. Kibocsátanak 18,6 millió darab új részvényt, amelyek névértéke 1130 forint, kibocsátási értéke 3000 forint. Az ázsiós tőkeemelés így 55,8 milliárd forint – és itt jön majd be az ukránokat váltó orosz tulajdonos. (A Világgazdaság forrása szerint Dunaferr egyébként már ma is a cég ciprusi  tulajdonú, orosz érdekeltségű Steelhold Ltd. társaság finanszírozójának, az orosz Vnyesekonombank tulajdonában áll – az egyik forgatókönyv szerint ez a bank finanszírozná a Paks 2.projektet is.)

A cégnek már a 2014-es mérleg alapján is több mint 20 milliárdos tőkepótlásra lehetett szüksége, a gyár pedig most is csak félgőzzel üzemel. A pontos kép nem ismert, mert részletes beszámoló nem került be a cégbíróságra.

A Világgazdaság oroszországi forrása szerint az orosz milliárdosok közé tartozó, dagesztáni születésű üzletember, Kerimov Szulejman érdekkörébe kerülne a dunaújvárosi vasmű – márpedig, ha a tavaly év végén a kormányfő egyik legfőbb bizalmasának, Mészáros Lőrincnek az érdekkörébe került Mediaworks kiadói csoport gazdasági lapja ezt szivárogtatja ki, az nem lehet véletlen.

A fideszes körökben most nagy az aggodalom. Ha ugyanis ez a szcenárió valósul meg, márpedig Putyin orosz elnök nem az itteni kategóriákban szokott indulni, könnyen elveszíthetik az eredetileg munkás-, azaz erősen balosnak számító várost, amelyet csak az MSZP korábbi helyi „mutyizgatásai” miatt bukott el két ciklussal ezelőtt a baloldal. Ez pedig hatalmas presztízsveszteség lenne a jelenlegi kormánypártnak.

 

zsurpubi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s