h i r d e t é s

Véget ért a rémálom: Letette az esküt Joe Biden, az Egyesült Államok új elnöke

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Véget ért a rémálom: Letette az esküt Joe Biden, az Egyesült Államok új elnöke

2021. január 20. - 18:30

 

Beiktatták az Egyesült Államok új elnökét, Joe Biden letette az esküt szerdán a Capitoliumnál rendezett ünnepségen.

Joe Biden és Kamala Harris - Forrás: Botka lászló / Facebook

Az új alelnök, Kamala Harris néhány perccel Biden előtt tett esküt. A ceremónián az előző amerikai elnök, Donald Trump nem jelent meg.

A szokásos kétszáz ezer vendég helyett szűkebb körben, ezer meghívott részvételével zajlott a beiktatási ünnepség. A biztonságról a Nemzeti Gárda 25 ezer kivezényelt tagja gondoskodott.

Joe Biden és Kamala Harris eskütétele előtt az amerikai himnuszt Lady Gaga énekelte.

"Új nap virradt Amerikára" - írta a Twitteren Joe Biden, az Egyesült Államok leendő elnöke szerdán, beiktatása napjának első üzenetében.

A hagyományoknak megfelelően Biden istentisztelettel kezdte beiktatása napját, amelyre a Szent Máté apostolról elnevezett washingtoni katedrálisban került sor. A misén Kamala Harris leendő alelnök, illetve vezető demokrata és republikánus politikusok is jelen voltak.

Donald Trump leköszönő elnök a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból.

Trump, aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, máig nem gratulált Bidennek győzelméhez, és búcsúbeszédeiben sem említette név szerint demokrata ellenfelét.

Donald Trump felesége, Melania Trump szintén rövid üdvözlőlapot írt Jill Biden leendő first ladynek, értesült a CNN amerikai hírtelevízió.

Trump számos elnöki hagyománnyal szakított. Például nem volt ott Biden szerdai beiktatásán (hasonló 1869 óta nem történt), valamint nem hívta meg a demokrata elnökjelöltet a Fehér Házba azt követően, hogy kiderült: Biden győzött a novemberi elnökválasztáson. (Euronews)

Az Euronews élő közvetítése:


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s