h i r d e t é s

Végrehajtási jó tanácsok a NAV-tól, amikor már nagy a baj

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Végrehajtási jó tanácsok a NAV-tól, amikor már nagy a baj

2023. április 17. - 10:07

Hogyan kerülhető el a végrehajtás? – erről ad tájékoztatást az adóhivatal.

Ha valaki nehéz helyzetbe kerül, és felhalmozódott köztartozását nem tudja megfizetni, végrehajtási eljárásra számíthat. Ha az adós rendezheti tartozását, sőt esélyt kaphat az átütemezésre is – írja a NAV.

A közlemény szerint a lejárt tartozás esetén bekövetkező jövedelemletiltás, inkasszó vagy helyszíni végrehajtás is megelőzhető, ha az adós időben intézkedik. A végrehajtási eljárásban részletfizetés vagy fizetési halasztás, de adott esetben akár a tartozás mérséklése is kérhető. Azt, hogy ilyen esetben kihez kell fordulni, az határozza meg, hogy a tartozás miből származik.

Ami a NAV végrehajtóihoz tartozik

  1. az államot megillető adók, járulékok,
  2. az adók módjára behajtandó köztartozások (ilyen például a hulladékgazdálkodási díj),
  3. az állam különféle szervei által megállapított fizetési kötelezettségeket, ideértve a bíróságok által kiszabott pénzbüntetéseket, bírságok.

Ezekben az ügyekben a NAV először felhívást küld, és ha erre az adós rendezi tartozását, az ügy lezárul. Ha az adós hajlandó, de pillanatnyilag nem tud fizetni, akkor különféle fizetési kedvezményeket kérhet: fizetési halasztást, tartozás mérséklését vagy részletfizetést. A tartozással kapcsolatos ügyintézést a NAV végzi, de a fizetési kötelezettségről az adott szervezet, például bíróság, Diákhitel Központ, kormányhivatal, minisztérium, kamara is tájékoztatást adhat.

Egy ideje a NAV feladata az is, hogy elvégeztessen olyan munkálatokat, amiket hatósági határozat ellenére sem végzett el valaki, és ezzel közösségek érdekeit sérti, netán emberek egészségét, testi épségét veszélyezteti.

Ilyen lehet például egy életveszélyes épület elbontása, vagy egy terület, lakás kényszertakarítása, a fertőzésveszélyes hulladék felszámolása.

Az ilyen, 2018 óta NAV-ra tartozó, közigazgatási végrehajtói feladatok különböző cselekmények kikényszerítését, végrehajtatását jelentik, azaz a NAV például lebontatja az életveszélyes házat vagy elszállíttatja a közegészségügyi kockázatot jelentő szemetet.

A közigazgatási végrehajtásban a NAV eljárási bírságot szabhat ki és a feladat elvégzésében jártas, szakértelemmel, engedéllyel, eszközzel rendelkező céget vehet igénybe. A költségeket a munkálatokat elmulasztónak kell állnia, ezért tanácsos idejében élni az önkéntes teljesítés lehetőségével. (Infostart)