h i r d e t é s

Vegyél részt! Önkormányzati választási kisokos

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Vegyél részt! Önkormányzati választási kisokos

2019. október 10. - 11:29

 

A demokrácia akkor működik, ha működtetjük. Most, az október 13-án sorra kerülő önkormányzati választáson megint beleszólhatunk abba, hogy kik vezessék a településünket. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, például arról, hogy mi számít választási csalásnak, mit tehetünk ilyenkor, milyen az „ideális” képviselő és milyen az „ideális” választópolgár.

Mire szavazunk az önkormányzati választásokon?
Az önkormányzati választásokon a helyi lakosok minden magyarországi településen és a fővárosi kerületekben megválasztják a polgármestert, illetve a helyi önkormányzat képviselő-testületének tagjait. Ezenkívül megválasztjuk a megyei önkormányzat tagjait, kivéve a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban és Budapesten.

Hogyan kérhetek mozgóurnát?
Ha betegség vagy tartós mozgáskorlátozott állapot miatt nehézséget jelent eljutnod a szavazóhelyiségbe, akkor is érvényesítheted választói jogodat. A kérelem benyújtható online, postai úton vagy személyesen a helyi Választási Irodán, a választást megelőző 2. napon 16 óráig.

Mi számít jogsértő kampánynak?
Bármely kampánytevékenység jogsértő, ha:

  • Valótlan tényeket állítanak egy jelöltről, pártról.
  • Valós tények elferdítésével próbálják megtéveszteni a szavazókat.
  • A jelölt, párt vagy bárki más ajándékot ad vagy ígér a szavazat, a szavazás ellenszolgáltatásaként.
  • A kormány kampányol a jelölteknek, pártoknak. (Akkor is jogsértő, ha a kormány tagjai a jelöltek, illetve a kormányzó erők saját pártjuknak kampányolnak.)
  • Állami vagy önkormányzati infrastruktúrát, közhivatali erőforrásokat – pl. irodát, nyomtatót, munkaidőt, más célra való állami nyilvántartásokat – használnak fel a kampányolásra.
  • Valamely sajtótermék nincsen tekintettel a jelöltek közötti egyenlőség elvére, és bizonyos jelölte(ke)t aránytalanul sokszor szerepeltet.

Milyen választási csalások fordulhatnak elő?
Valaki befolyásolni próbálja a választás eredményét. Ilyen lehet, ha egy párt, jelölt vagy saját érdekében busszal vagy kisbusszal szállítja a szavazókat szavazni, vagy ha a választókerületben működő szavazatszámláló bizottság tagja közvetlenül beszámol bármelyik pártnak arról, hogyan alakul a részvétel a választáson (szavazókörben telefonál, konkrét személyes adatokat ad ki).

Valaki pénzzel vagy más juttatással, fenyegetéssel vagy erőszakkal próbál egy választópolgárt rávenni arra, hogy menjen, vagy ne menjen szavazni, esetleg arra, hogy kire szavazzon. Ebbe a körbe tartozik a láncszavazás szervezése is.

Láncszavazás akkor történik, ha valaki egy előre kitöltött szavazólapot ad egy szavazónak, hogy ő azt az urnába helyezze, és helyette az üres szavazólapot pedig kivigye a szavazóhelyiségből. Ezért számít csalásnak, ha valaki a szavazólapot kiviszi a szavazóhelyiségből vagy kitöltött szavazólappal lép be oda.

Valakinek kényszerből vagy ellenszolgáltatásért cserébe kell lefényképeznie a szavazólapot és azt valakinek meg kell mutatnia.

Valaki ellehetetleníti, hogy más leadhassa a szavazatát vagy azt, hogy kifogást nyújtson be valamilyen választási problémával szemben.

Alapvetően minden problémás lehet, ami akadályozza azt, hogy bárki szabad döntése alapján, akaratának megfelelően vegyen vagy ne vegyen részt a szavazáson, illetve jelezze a felmerülő problémákat. Mit tegyek, ha jogsértőnek tartok egy kampányelemet, vagy választási csalást észlelek? A TASZ szakértői választásokkal, politikai részvétellel kapcsolatos jogi kérdésekben forródróton érhetők el a jogaikat gyakorolni kívánó polgárok, az újságírók, jelöltek, jelölő szervezetek számára. A forródrót augusztus 24-től ezen a számon minden nap reggel 8 és este 8 között érhető el: +36 30 757 2055. (nyomtassteis.hu)

További hasznos információkat találsz itt:

http://valasztasz.tasz.hu/onkormanyzati-valasztasok/valasztasi-1x1/

http://valasztasz.tasz.hu/onkormanyzati-valasztasok

https://www.beleszolok.hu/


 

Kommentek

h i r d e t é s