h i r d e t é s

Vélhetően a Vatikán még nem tud róla

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vélhetően a Vatikán még nem tud róla

2020. január 17. - 18:27

 

Semjén Zsolt azt mondta, hogy a Vatikán arra kérte a KDNP-t, maradjon az Európai Néppártban

Semjén Zsolt - Fotó: MTI / Kovács Tamás

Mintha a valóság teljesen észrevétlenül elsétált volna a kisebbik kormánypárt mellett. A napokban Harrach Péter vonta a KDNP-re figyelmet azzal, hogy szerinte önállóan is bejutnának 2022-ben a parlamentbe – csak éppen nincs értelme a Fidesztől külön indulnia az amúgy 0 és 1 százalék között mozgó pártnak –, most pedig az esélyes néppárti kizárás kapcsán Semjén Zsolt mondott meglepőt.

Az ATV szerint a miniszterelnök-helyettes szűk körben azt mondta a csütörtöki EP-szavazás után, „a KDNP mindent lát, minden tud és mindent ért”, de marad az Európai Néppártban. Ide ugyanis Antall József és Helmut Kohl személyesen hívta be a KDNP-t, de

vatikáni körök és néppárti vezetők is „magas szinten” kérik őket arra, ha a Fidesz ki is lépne a Európai Néppártból, ők akkor is maradjanak.

Semjén Zsolt a többi között azzal indokolta a pártcsaládban való maradást, hogy ő személyesen vért izzadt, hogy visszavegyék őket, miután a KDNP előző vezetése kizáratta a pártot onnan. Ahhoz, hogy a KDNP maradjon a Néppártban, „nagy hit kell”, de ez megvan, a KDNP-nek nagy a hite.

Kérdés, valóban reális esélye van annak, hogy a KDNP a Fideszről leválva az Európai Néppártban maradjon, a néppárti frakcióban is csak egy képviselője, Hölvényi György ül a 12 fideszes mellett. Egy magyarországi választáson mindenesetre kétséges lenne az önálló indulás, egyedül 1994-ben sikerült öt százalék felett teljesíteniük, 1998-ban a párt 2,3 százalékon állt meg, 2002-ben listát sem tudott állítani, 2006 óta pedig a Fidesszel közös listán indul. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s