h i r d e t é s

Veszélyes baktériummal fertőzött ásványvizet kapott az Országos Vérellátó Szolgálat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Veszélyes baktériummal fertőzött ásványvizet kapott az Országos Vérellátó Szolgálat

2020. március 13. - 06:35

Az ásványvízből került 33 ezer palack az Országos Vérellátó Szolgálathoz. Szerintük a vízzel nincs probléma. A gyártó cég hatalmas állami támogatást kapott bő két éve. 

A Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium - Forrás: Nanosept

Veszélyes baktériumot, úgynevezett Pseudomonas aeruginosát tartalmaz a Hírös ásványvíz – derült ki a 24.hu által rendelt laboratóriumi vizsgálatból.

A talált anyag kórházi fertőzéseket okozó, a gyógyszereknek nagyon ellenálló baktériumként ismert Pseudomonas aeruginosa nevű, a természetes és mesterséges környezetünkben sok helyen előforduló baktérium. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása alapján a legveszélyesebb rezisztens, az antibiotikumoknak nagyban ellenálló, tehát nehezen elpusztítható baktériumok közé tartozik.

Az pedig tetézi a helyzetet, hogy a cég az ásványvíz félliteres kiszereléséből az Országos Vérellátó Szolgálathoz is szállított februárban. Az OVSZ-től kapott tájékoztatás szerint közel 33 ezer félliteres palackot kaptak a múlt hónapban, ez volt az első szállítmány.

A véradás után a vért adó egy kis csomagot kap, benne ásványvízzel. Az OVSZ tavaly nyáron kötött szerződést összesen 1 millió darab, félliteres palack ásványvíz beszerzésére. A nyertes az a Gladiolus Kft. lett, amely egy cégcsoportba tartozik a Hírös ásványvizet gyártó Hírös-Vitál Zrt.-vel. A Gladiolus Kft. szállította az OVSZ-nek a Hírös ásványvizet.

Arról a Gladiolus Kft.-ről van szó, amelyről két hete derítettük ki, hogy hatástalan kézfertőtlenítőket terített az országban. A szerből került nagy intézményekhez, iskolákba, idősotthonokba, háziorvosokhoz, a MÁV-hoz, webáruházakba. A kormányhivatal megállapította, hogy a szer nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak kézfertőtlenítő szerként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent, a tisztifőorvos pedig elrendelte a szer forgalomból való kivonását.

További részletek a 24.hu cikkében >>


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s