h i r d e t é s

Veszélyes mutatványt erőltetett Egerre a fideszes képviselő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Veszélyes mutatványt erőltetett Egerre a fideszes képviselő

2017. augusztus 10. - 16:46

 

„Bástyalövés lesz Egerben!!!” – írja saját Facebook-oldalán Nyitrai Zsolt fideszes képviselő. - írja az mno.hu.

Mónus József többszörös világbajnok hagyományőrző távlövő íjász céloz Guinness-rekordkísérlete során a füzéri várban 2016. szeptember 30-án Fotó: Vajda János / MTI Forrás: mno.hu

Még múlt pénteken harangozta be, hogy most pénteken, augusztus 11-én 15 óra 52 perckor – az 1552-es várvédők tiszteletére –, a Végvári Vigasságok részeként a távlövő rekordjairól ismert Mónus József íjász az egri várból az onnan 180 méterre, a Dobó téren felállított célba, a török ostromlókat szimbolizáló bábukra fog lőni.

A bejelentéssel – több forrásból származó információink szerint – Nyitrai kész tények elé állított mindenkit, ám sokan nem tartják olyan jó ötletnek az íjászmutatványt, mint ő.

Bár csak a háttérben, de forrásaink szerint a rendőrség és az önkormányzat is óvatos kritikát fogalmazott meg a szerintük veszélyes produkcióval szemben, ezeket az aggályokat söpörte le a képviselő a sajtótájékoztatóval.

Ahogy a lövészetben, úgy az íjászatban is fontos alapelv, hogy nem szabad emberek felé célozni, Mónus József tervezett produkciója viszont ennek ellentmond, hiszen lakott terület felé lő, ahol ráadásul a Végvári Vigasságok miatt várhatóan nagyon sokan lesznek.

Bár Mónus gyakorlott íjász, a célt pedig a tervek szerint körbekordonozzák, soha nem lehet kizárni, hogy valami váratlan történik: feltámad a szél, valami megzavarja az íjászt, befut valaki a célterületre vagy megpattan a kövön a nyíl. A Mónus által használt íj feszítőereje száz font, míg a vadászatra használt íjak 40 fontnál kezdődnek, vagyis bőven halálos erejű lehet a kilőtt nyíl.

A Magyar Íjász Szövetség elnöke, Vánky Sebastian az Egri Ügyek portálnak azt nyilatkozta, hogy a szövetség semmilyen szinten nem támogatja az ilyen jellegű mutatványokat, amellyel tudomásuk szerint Mónus gyakran fellép.

Mi továbbra is elzárkózunk minden olyan íjászati mutatványtól, ahol a nézők, vagy résztvevők veszélyeztetve vannak, hisz egy baleset nekünk és szeretett sportunknak is ártana, megítélésünk szerint

– mondta az elnök.

A rendőrség az Egri Ügyek kérdésére elhárította a felelősséget, csak annyit közöltek, hogy a rendezvény önkormányzati hatáskörbe tartozik, őket pedig nem kérték fel a biztosítására. 

Az egri polgármesteri hivataltól cikkünk megjelenése után azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bástyalövés ötlete Mónus Józseftől származik, ő maga jelezte írásban a szándékát a városháza felé. A közlemény szerint

megvalósításra vonatkozó engedély iránti kérelem beadása folyamatban van,

 és péntekig folyamatosan zajlanak az egyeztetések a rendőrséggel és egy „biztonságtechnikai szervezettel”, amely lebonyolítja majd az eseményt.

A felelős szervezőként a polgármesteri hivatal Mónus Józsefet nevezte meg.

A közlemény szerint az eseményt kiemelt biztonsági intézkedésekkel szükséges biztosítani, és az előkészületek önmagukban is látványosságot jelentenek. A tér megfelelő részeit kordonnal le kell zárni a lövés időtartamára, illetve a bemutató idejére szükségessé válik a várral szemben elhelyezkedő utcák lezárása is.

mno.hu


 

h i r d e t é s