h i r d e t é s

Vizsgálódik az OLAF a magyar Microsoft-botrány ügyében

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Vizsgálódik az OLAF a magyar Microsoft-botrány ügyében

2019. július 30. - 08:59

Az EU Csalás Elleni Hivatala megerősítette: vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor, áll abban a közleményben, amelyet az OLAF a Népszava kérdésére adott ki. - írja a portfolio.hu.

Illisztráció: portfolio.hu

Mint ismert, Magyarországon 2013 és 2015 között legalább 14,6 millió dolláros illegális profitra tett szert a Microsoft azzal, hogy kormányzati szerveknek szoftverlicenszeket értékesített jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásokat beiktatva, kenőpénzekkel.

Ezzel a módszerrel mintegy 50-60%-kal drágábban jutottak hozzá az állami szervek a programokhoz, mint amennyi a valós piaci áruk volt.

A szoftveróriást az amerikai igazságügyi minisztérium 25,3 millió dolláros bírsággal sújtotta. A Microsoft magyarországi leányvállalata 8,75 millió dollárt, azaz 2,53 milliárd forintnak megfelelő összeget fizet majd ki a megállapodás részeként büntetőjogi bírságként és elismeri a dolgozói felelősségét az ügyben.

Az OLAF a mai nyilatkozatában mindössze annyit jelez, hogy a vizsgálat nem azt jelenti, hogy az érintett személyek, illetve szervezetek szabálytalanságot vagy csalást követtek el, illetve hogy folyamatban lévő vizsgálatról nem adhat ki több információt.

portfolio.hu


h i r d e t é s

Clicky