h i r d e t é s

Von der Leyen: A veszélyhelyzeti intézkedések nem tarthatnak határozatlan ideig

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Von der Leyen: A veszélyhelyzeti intézkedések nem tarthatnak határozatlan ideig

2020. március 31. - 17:36

 

A veszélyhelyzeti intézkedések nem tarthatnak határozatlan ideig, és a kormányoknak gondoskodniuk kell róla, hogy azokat rendszeresen ellenőrizzék. Többek között ez tartalmazza Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének kedden közzétett közleménye.

Ursula Von der Leyen - Forrás: NU

Az uniós testület szerdai ülésén megvitatja a tagállamok által hozott rendkívüli intézkedéseket, a magyar jogszabályt pedig alapos vizsgálatnak veti alá – közölte Eris Mamer szóvivő kedd déli sajtótájékoztatóján.

„Az Európai Unió a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek mindannyiunk közös értékei. Meg kell őriznünk és meg kell védenünk ezeket az értékeket, még e kihívásokkal teli időszakban is” – írja közleményében a bizottsági elnök. Hozzáteszi: a rendkívüli időkben a kormányoknak gyors és hatékony eszközökre van szükségük a polgárok egészségének védelme érdekében. „Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a sürgősségi intézkedések ne csorbítsák az (EU) Szerződésekben rögzített alapelveinket és értékeinket. A demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül. A véleménynyilvánítás szabadsága és a jogbiztonság tiszteletben tartása elengedhetetlenek ezekben a bizonytalan időkben. Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és megbízhatóan tudják végezni munkájukat, leleplezve a hamis hírek terjesztését és biztosítva, hogy a polgárok hozzáférhessenek a kulcsfontosságú információkhoz” – hangsúlyozza von der Leyen.

Szerinte a rendkívüli intézkedéseknek szükségesnek és szigorúan arányosnak kell lenniük. Nem tarthatnak határozatlan ideig. A kormányoknak gondoskodniuk kell a rendszeres ellenőrzésükről. Végezetül a bizottsági elnök leszögezi, hogy az Európai Bizottság az együttműködés szellemében szoros figyelemmel kíséri a veszélyhelyzeti intézkedések alkalmazását valamennyi tagállamban.

 

Kovács Zoltán: a rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel

Az államtitkár Twitter-üzenetében kiemelte: a magyar kormány "teljes mértékben egyetért" az Európai Bizottság elnökével, ezért a meghozott intézkedések kizárólag a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányulnak. Tiszteletben tartják az Európai Unió értékeit, a jogállamiságot és a sajtószabadságot - tette hozzá Kovács Zoltán.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s