h i r d e t é s

Weber: „Különleges” a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Weber: „Különleges” a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata

2019. szeptember 18. - 07:36

 

A Fidesz és az EPP kapcsolatáról, illetve Trócsányi László magyar biztosjelölt támogatásáról is kérdezték Manfred Webert Strasbourgban. Helyszíni tudósításunk! - írja a mandiner.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Az Európai Néppárt frakcióvezetője az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése közben adott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre is válaszolt, hogy nem tartja-e a pártcsalád aggályosnak a Fidesz jelöltjét a biztosi címre.

Weber „különlegesnek” nevezte a pártcsalád kapcsolatát a fél éve felfüggesztett tagságú Fidesszel. Arról is beszélt: a közelgő néppárti, zágrábi kongresszuson a Fidesznek nem lesz szavazati joga, Orbán nem szólalhat majd fel.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy elleneznék a magyar biztosjelölt kinevezését. A frakcióvezető kiemelte: Trócsányi nem tagja a Fidesznek. Weberéknek nincs kifogásuk a személye ellen, ha meghallgatásán bizonyítja alkalmasságát a biztosi terület ellátására, az EPP is támogatni fogja, fair értékelést fognak végezni. Weber hozzátette: Trócsányi László tapasztalt jogi szakember és diplomata, amit bizonyít, hogy tíz éven át volt a Velencei Bizottság tagja.

A volt igazságügy-minisztert a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi posztra jelölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Trócsányit október folyamán hallgatja meg az erre kijelölt bizottság, majd értékelésük után az Európai Parlament a hónap végén szavaz a biztosi kollégium egészéről.

A Fidesz EPP-tagságát márciusban, a Fidesz kérésére, de közös megegyezéssel függesztették fel. A konzervatív pártcsalád egy része a magyar kormánypárt EP-választások előtti plakátkampánya, valamint a CEU elköltözése miatt indított vizsgálatot a Fidesz ellen. A vizsgálattal a „három bölcsnek” nevezett veterán néppárti politikusokat, Herman van Rompuy-t, Wolfgang Schüsselt és Hans-Gert Pötteringet bízták meg. 

mandiner.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s