h i r d e t é s

Zacher Gábor: az orvosok egyedül a szerencsében bízhatnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Zacher Gábor: az orvosok egyedül a szerencsében bízhatnak

2020. november 13. - 19:29

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, a korlátozásoknak köszönhetően nagy valószínűséggel az egészségügy kibírja a terhelést a meglévő szakemberekkel és minden magyar megkapja a tisztességes ellátást.

Zacher Gábor - Fotó: Németh András Péter / nepszava.hu

Elképesztően fontos lenne, hogy a valósággal szólítsuk meg a polgárokat, és tegyük egyértelművé, hogy emberek, szar van a palacsintában! – mondta a Magyar Hangnak Zacher Gábor toxikológus.

A szakorvos szerint fontos lenne bemutatni, milyen az egészségügyi ellátásban a frontvonal. Saját példát is említett a hatvani kórházból, ahol ő is dolgozik. Állítása szerint itt már a hónap elején is csupán hét-nyolc szabad ágy volt a Covid-részlegen, annak ellenére, hogy ez a kórház – mint fogalmazott – "úgymond negyedik vonalban kijelölt járványellátó intézmény".

Zacher Gábor attól tart, hogy a közvélemény még azzal sincs tisztában, hogy a koronavírusos betegek elképesztően rosszul tudnak lenni, ráadásul igen gyors tempóban kerülnek ebbe az állapotba.

"A délelőtt „még kedélyesen beszélgettem vele”-pácienst délután már lélegeztetőgépre kell tenni. Ez a betegség kiszámíthatatlan"  – emlékeztetett a toxikológus orvos.

Zacher Gábor szerint az orvosok egyedül a szerencsében bízhatnak, hogy nem kerülnek majd olyan helyzetbe, amikor emberéletekről kell dönteniük. A toxikológus azt mondja, fennáll a veszélye annak, hogy a betegszám növekedésével, az ápolás minősége romlani fog. "Szar van a palacsintába, elég nagy és már többször is mondtam, hogy egyre attól félünk, hogy ki fog folyni belőle, határán vagyunk"- mondta a toxikológus.

„Géppel lélegeztetni, az intenzív terápiát, ezeknek a betegeknek a sürgősségi ellátását nem lehet egy-két délután megtanulni és ez a gyenge pontja a történetnek, a szakember. Gép van, védőfelszerelés van, fertőtlenítő van, de a gép önmagában csak vas” - mondta Zacher.

Közben mobil tesztállomás nyílt Csepelen. Egy parkolóban szűrőbusz várja azokat a fertőzésgyanús pácienseket, akiket a háziorvos küldött mintavételre. Ezt a helyi mentőszolgálat végzi el. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s