h i r d e t é s

Zalaegerszegi környezetgazdász nyerte a „ Fermentált ételekkel a hosszú életért!” receptversenyt!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Zalaegerszegi környezetgazdász nyerte a „ Fermentált ételekkel a hosszú életért!” receptversenyt!

2024. június 24. - 12:16

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének képviselői átadták közösen meghirdetett rendhagyó receptversenyük győzteseinek díjait. 

Az ünnepélyes díjátadón a helyszínt biztosító galéria falait díszítő festmények mellett egy székesfehérvári népzenei együttes fellépése öltöztette ünneplőbe a rendezvényen résztvevők lelkét. A zsűri egyik tagja, Erdélyi Aliz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára meg is jegyezte, hogy egészségünkhöz a lelki egészség is hozzátartozik, itt és most a testi egészséget népszerűsítő receptek és ételek mellett ebben is részünk lehetett. Dr. Csicsor János vegyészmérnök- a pályázat ötletadója- elmondta, hogy azért próbáljuk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját, mert a környezeti károk, a helytelen táplálkozás következtében meggyengült bélflóránkat/ egyben immunrendszerünket/ ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra.

A nemcsak egészséges, de látványra is gyönyörű ételek kavalkádját látva- hiszen életre keltek a nyertes receptek-  hozzáfűzte: „ legközelebb hívhatnánk séfeket is a díjátadóra, igazán lenne mit tanulniuk!” Paor Lilla - zsűritag- hangsúlyozta, hogy örömmel állt a receptverseny mellé, saját egészsége szempontjából is fontosnak tartja a fermentálást, annak pedig kifejezetten örül, hogy megtudhatta: nemcsak a káposztát lehet savanyítani és az uborkát kovászolni. Elkápráztatta a rendkívűl kreatív receptek garmadája.

Páncsity Ferenc Effektív Mikroorganizmus szakértő szerint fontos szerepet játszik életünkben az élőflóra, a probiotikumok, ő maga a környezettudatos élet, az egészséges táplálkozás híve, ezért is örül annak, hogy a receptverseny  az „ Ételed legyen a gyógyszered!” szemléletet erősíti. A  pályázat kiíróinak felhívására nemcsak hazai, de laoszi és erdélyi receptek is érkeztek.

A zsűritagok Dr. Lénárt István hozzászólásából és receptjeiből is megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, alap ételízesítőjét a fermentált halszószt, legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, vagy a QuavSi, a fermentált szója.

Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta, amiből remek tőtelékes káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is. A hazai receptek nagyvárosokból és kis falvakból-  Budapest, Zalaegerszeg, Gyomaendrőd, Pécs, Tatabánya, Balassagyarmat, Szulimán, Szombathely és még sok-sok vidéki településről érkeztek. A pályázók között volt gyógyszerész, biomérnök, dietetikus, gyógyult daganatos beteg, műtősnő, újságíró, blogger, környezetgazdász, édesanya, nagymama, elkötelezett egészségmegőrző, táplálkozáskutató, illetve olyan is, aki főzőkonyhát vezet , és a testtudatos táplálkozást oktatja.

A díjátadón bemutatkozó finomságok: áfonyás fermentált kesudiós mini sajttorta, garnélás rizottó fermentált zöldségekkel, gyümölcsvizes croissant, kovászos sós babka, székelyföldi tőtike, zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel, chilis fermentált babból készült quesadilla, szelídített babpörkölt szintén fermentált babból, valamint  céklás-kecskesajtos bagel.

A receptverseny nyertesei:

I. Bartl Bianka  környezetgazdász /  Zalaegerszeg
Kovászos sós babka

2. Baranyai Dolly pék tanuló/ Szulimán
Paradicsomos kenyér aszalt paradicsommal, rozmaringgal és csalánnal szezámmag köntösben.

3. Szász Veronika  nagymama/ Ráckeve
Tőtike kovászolt lapiból

 

Kiváló helyezések:

Tarcali Eliza Csenge dietetikus/ Budapest
Garnélás rizottó 
 Géringer Ágnes életmód-tanácsadó/Tök
 Chilis babos quesadilla  fermentált babból
Dr. Őri Zsuzsanna és Dr. Budán Ferenc biomérnök-gyógyszerész/ Pécs
Zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel
Marton Melinda táplálkozási tanácsadó/ Budapest
Áfonyás fermentált kesudiós mini „sajttorta
Nótári Krisztina biológus/ Gyomaendrőd
gyümölcsvizes croissant 
Veér Károly újságíró/ Tatabánya
Szelídített alföldi babpörkölt fermentált babból
Alföldiné Puskás Tímea bölcsődei konyhás/ Szombathely
Kovászos palacsinta bécsi töltelékkel
A zsűri különdíjasa
Vass Éva nyugdíjas műtősnő/ Budapest
 Céklás- kecskesajtos bagel
A recepteket portáljainkon közzé tesszük, és egy kiadványban meg is jelentetjük!

 

Forrás: Kor Kontroll Társaság