h i r d e t é s

Záporokkal, zivatarokkal tarkított kánikula lesz a hétvégén!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Záporokkal, zivatarokkal tarkított kánikula lesz a hétvégén!

2019. augusztus 24. - 06:10

 

Front nem érkezik a következő napokon, de a hétvége folyamán és a jövő hét elején is számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A levegő melegszik, a hőmérséklet értékei többfelé elérhetik és meghaladhatják a 30 fokot. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé számítani kell záporra, zivatarra. Délután a Dunántúlon és a középső országrészben gyakran megnövekszik a felhőzet, ezeken a területeken többfelé várható záporeső, zivatar. Az északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik, a maximum-hőmérséklet értékei 27, 33 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar. Délután a napos és felhős időszakok egyaránt jelen lesznek, a képződő gomolyfelhőkből többfelé számítani kell csapadékra. Élénk lesz a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 34 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton és a következő napokon nem érkezik időjárási-front hazánk térségébe. - írja a meteoklinika.hu

Időjárásunkat anticiklon alakítja, amelynek peremén meleg, változó nedvességtartalmú légtömegek érik el térségünket. A meleg levegő beáramlásának köszönhetően a nappali felmelegedés erősödik, a délutáni csúcsértékek többfelé elérik vagy meghaladják a 30 fokot. A melegedésre érzékenyek melegfronti jellegű tüneteket tapasztalhatnak, legintenzívebben a délelőtti és délutáni órákban. Amennyiben az érintettek közé tartozik migrénes fejfájást és fáradékonyságot tapasztalhat, de az enyhe éjszakákon alvászavar is felléphet. A rossz hír az, hogy a kellemetlen tünetek a következő napokon tovább erősödnek és intenzív panaszokra is fel kell készülni.

Az anticiklon peremén érkező nedvesebb légtömegek kedveznek a zivatarképződésnek. Ezen a napon elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben alakulhatnak kEzt i záporok, zivatarok. A zivatarok hatására, az érintett területeken fülledté válik a levegő, az asztmatikus panaszok fokozódnak. A légzőszervi megbetegedéssel küzdők körében légszomj és nehézlégzés jelentkezhet, az asztmások állapota romolhat. A panaszok mérséklése érdekében zivatarok idején ajánlott zárt térbe húzódni és lepihenni.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s