h i r d e t é s

12 magyar származású kölyökkutyát altattak el a svéd határon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

12 magyar származású kölyökkutyát altattak el a svéd határon

2020. május 22. - 11:15

A hatóságok még azelőtt megölték az állatokat, hogy a gazdáik igazolni tudták volna az eredetüket. - írja az nlcafe.hu.
 

Illusztráció: pixabay.com

A svéd hatóságok a hétvégén szokatlan, kegyetlen eljárással megöltek 12, Magyarországról származó kölyökkutyát – írja a 444.hu, ami hosszú cikkben járt utána a történteknek. Mint kiderült, a szomorú történet azzal kezdődött, hogy egy magyar ügyvéd házaspár évek óta Svédországban élő rokona vásárolt egy bichone havanese kiskutyát Magyarországon.

Úgy tervezte, hogy Mollyt – így nevezte el a kiskutyát – április 16-án viszi haza repülővel, kézipoggyászként, de a koronavírus-járvány miatt törölték a járatot, így kénytelen volt más megoldás után nézni. A kölyköt az itthon élő ügyvéd unokatestvér vette magához, közben pedig keresték a megoldást, hogy biztonságosan kijuttathassák az új családtagot.

Így találtak arra a Svédországban élő, kutyatenyésztéssel foglalkozó magyar családra, akik azon túl, hogy rendelkeznek élőállatszállítási engedéllyel, üzletszerűen is foglalkoznak állatok szállításával: egy saját tulajdonú 3,5 tonnás zárt kisteherautóval hozzák-viszik a kutyákat.

Ideiglenes gazdái Mollyt májust 13-án, délután 2 órakor adták át a szállítóknak – miutáán beszerezték a szükséges papírjait, így a kutyaútlevelet és az állatorvosi igazolást is. A kisteherautóban aznap Mollyval együtt 8 ketrecben összesen 12 kistestű kutyát szállítottak Svédországba.

A szállítók május 14-én délután egykor küldtek körüzenetet a gazdiknak, hogy a Dániából induló kompon vannak, a kutyákat pedig még aznap este átvehetik majd Stockholmban. Aztán elérhetetlenné váltak. Az aggódó gazdák végül a házaspár 18 éves lányát érték csak el, aki kórházakban és a rendőrségnél is kereste szüleit, végül a magyar nagykövetségtől tudta meg, hogy szüleit 72 órára őrizetbe vették a határon.

Az ügyvéd házaspár jó pár telefonnal később eljutott a svéd vámhatóságig , ahol megtudták: vizsgálat folyik az ügyben a vámosoknál. További információt nem adtak, de bekérték a kutya papírjait, illetve egy igazolást arról, hogy ki a kutya tulajdonosa. Közben a szállító házaspárt másnap, május 16-án kiengedték egy telefonszámmal, ahol a kutyákról érdeklődhettek. Itt kapták meg a hírt, hogy a hatóságok az összes kiskutyát elaltatták.

Molly gazdái és a magyar rokonaik nem hagyták ennyiben a dolgot, próbálják felkutatni az ügy körülményeit. Eddig megtudták, hogy:

  • az ügyben két svéd állami szerv, a Jordbruksverket és a Distriktsveterinärerna játszott szerepet
  • a kutyák megölésében az utóbbi, az állategészségügyi hivatal döntött,
  • a vámosok vizsgálják a két hivatal szerepét,
  • az egyik érintett vámtiszt sírva mondta el, hogy belső vizsgálat van az ügyben,
  • ugyanő elmondta azt is, hogy bár az egyik kutya útlevelével lehetett gond, ez nem indokolta volna az elpusztításukat,
  • a Mezőgazdasági Hivatal döntött úgy, hogy a kutyákat nem engedik be az országba, mert a papírjaikat nem írták alá a tulajdonosok,
  • a kutyákat azért altatták el, mert nem volt elég szabad hely.

A 444.hu-nál közben jelentkezett egy másik károsult is, akinek május 14-én altatták el a saját nevelésű kiskutyáit, amit a Magyarországon élő édesanyja próbált kijuttatni hozzá egy hivatalos, kutyaszállításban jártas céggel. A lap azt írja a jog szerint létezik olyan helyzet, mikor egy tagállam jogszerűen elaltathat tisztázatlan eredetű, importált kutyákat, de ez csak a végső lehetőség.

nlcafe.hu