h i r d e t é s

2-1-re nyert a Fidesz a budapesti időközi választásokon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2-1-re nyert a Fidesz a budapesti időközi választásokon

2022. szeptember 19. - 10:19

Zuglóban a kormánypárti jelölt győzött, az újbudai két választás 1–1-gyel zárult.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Fidesz-KDNP jelöltje, Juhász-Pintér Pál nyerte a Zuglóban, a 9. választókerületben tartott időközi önkormányzati választást, mindössze 83 szavazattal előzte meg az ellenzék közös jelöltjét, a párbeszédes Kökény Dalmát. A kormánypárt jelöltje 645 szavazatot (41,06 százalék), az ellenzéké pedig 562 szavazatot (35,77 százalék) kapott – írja a Telex.

Zuglóban azért tartottak időközit, mert a párbeszédes Szabó Rebeka áprilisban országgyűlési képviselő lett, három éve meggyőző fölénnyel győzte fideszes ellenfelét. A lap megjegyzi, hogy Zugló jó ideje ellenzéki fellegvárnak számít. Hozzáteszik, hogy ezúttal a polgármester és az MSZP sem állt be a közös ellenzéki jelölt mögé, Kökény Dalmát saját pártján kívül a DK, az LMP, a Momentum és a Civil Bázis támogatta. Ráadásul két másik induló is volt: Kézdi Gabriella a helyi MSZP-hez köthető, a Szolidaritás és az Összefogás Zuglóért Egyesület támogatta, Keczérczy Attila háziorvost pedig a helyben erős Civil Zugló Egyesület indította. Keczérczy 326 szavazatot (20,75 százalék) kapott, míg Kézdi csak 38-at.

Újbudán két választókerületben is időközit tartottak. A XI. kerületben a momentumos Orosz Anna és Bedő Dávid helyére választottak új önkormányzati képviselőt.

Az újbudai 5. választókerületben fideszes győzelem született, Jankó István 172 szavazattal előzte meg az ellenzék közös jelöltjét, a momentumos Devecseri Mátyást.

  • Jankó 611 szavazatot (53,22 százalék), míg
  • Devecseri Mátyás 439 szavazatot (38,24 százalék)

kapott. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, Tamics Rita lett a harmadik 78 szavazattal (6,79 százalék).

Az ellenzék a 14. választókerületben vigasztalódhat, ahol a momentumos Lados Tamás csupán 50 szavazattal győzte le a kormánypártok jelöltjét, Elekes Tamást. Ebben a körzetben csak ők indultak a képviselőségért. (Infostart)