h i r d e t é s

27 év börtön után mentettek fel egy amerikai nőt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

27 év börtön után mentettek fel egy amerikai nőt

2022. január 17. - 07:42

Az Egyesült Államok az a hely, ahol egyrészt a jogvédők fáradhatatlan munkájának köszönhetően, másrészt a rengeteg elítélt ember miatt, de elég sűrűn előfordul, hogy évekkel börtönbüntetése megkezdése után végül oda jut a jogi procedúra, hogy ártatlanul volt az illető börtönben hosszú éveket.

Charlie Dunn és Joyce Watkins - Képek forrása: Joyce Watkins/cnn.com

Azért az már jóval ritkább, hogy évtizedes büntetés után derül ez ki, pedig most ez történt, ugyanis egy Tennessee állambeli asszony ítéletét semmisítették meg, akit még 1987-ben ítéltek el dédunokahúga megölése miatt.

1987. június 26-án a most már 74 éves Joyce Watkins és az akkori barátja, Charlie Dunn azért mentek autóval egy Kentucky-állambeli címre, hogy ott felvegyék Watkins dédunokahúgát. A következő reggelen viszont arra ébredtek, hogy a négy éves kislány élettelen állapotban volt, így elrohantak vele a kórházba. Ott derült ki, hogy súlyos trauma érte a fejét és kiderült, hogy meg is erőszakolták. Egy nappal később életét veszítette a kórházban, a halottkém pedig úgy találta, hogy a sérülései abban a 9 órában keletkeztek, amíg a párossal volt.

Egy évvel később a párost gyilkosság és nemi erőszak vádjában bűnösnek találták. 27 évet töltöttek mindketten börtönben, de végül 2015-ben próbára bocsátották őket és szabadlábra kerültek volna. Volna, ugyanis nem sokkal azelőtt, hogy kiengedték volna a börtön kapuján, Charlie Dunn életét veszítette. A szabadulása óta minden erejével azon volt a nő, hogy egykori barátja és saját nevét tisztára mossa. Ebben egy jogvédő csoporttól segítséget kapott, akik komoly munkával érték el, hogy nemrég megsemmisítették az ítéletet.

Végül egyébként a jogászok ott találtak fogást az ítéleten, hogy meg tudták kérdőjelezni a halottkém azon állítását, hogy biztosan akkor keletkeztek a sérülések, amikor a nővel és egykori barátjával volt a kislány. Emellett további hiányosságokra is rámutattak a tárgyalás során, ez együttesen pedig elégséges volt az ítélet megsemmisítéséhez. Azt még nem tudni, hogy kapni fog-e kártérítést a nő a börtönben ártatlanul eltöltött 27 év miatt, ahogy az sem tiszta, hogy akkor végül ki volt a gyilkos. (napmintnap.com)