h i r d e t é s

560 millió forintos pénzmosás Borsodban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

560 millió forintos pénzmosás Borsodban

2019. január 25. - 14:47

Három férfit és egy nőt vádoltak meg Miskolcon.

Miskolci Törvényszék - Forrás: 24.hu

Miskolci Törvényszéken pénzmosás miatt indult büntetőeljárás egy nő és három férfi vádlottal szemben, közülük két vádlott bűnügyi felügyeletéről döntött idén januárban a bíróság.

A vádirat szerint a vádlottak (egy pénzszállító cég sérelmére elkövetett sikkasztásból származó) 560 millió forint elrejtését vállalták a Thaiföldre szökött ismerősük kérésére több tízmillió forint ellenében. A pénzt műanyag hordókban elhelyezve, az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták, majd rövid idő elteltével különböző technikákkal próbálták tisztára mosni a milliókat.

A bűncselekményből származó pénz legalizálása érdekében 2011-től kezdődően mintegy 66 millió forint értékben váltottak be megrongálódott bankjegyeket budapesti és miskolci pénzintézeteknél. Az is előfordult, hogy az elsikkasztott pénzből sporteseményekre fogadtak, vagy szlovákiai kaszinóban próbáltak szerencsét. A fogadásokból 210 millió forinthoz, a kaszinójáték során csaknem 26 millió forinthoz jutottak. Az elsőrendű vádlott nagy értékű életbiztosítást kötött, gépkocsit vásárolt, még a sikkasztás elkövetése miatt elítélt ismerősére kiszabott 10 millió forint pénzbüntetést is kifizette a megszerzett pénzből. A további vádlottak ingatlant vásároltak, hiteltörlesztésre fordították az elsikkasztott pénzt.

A vádlottakkal szemben pénzmosás miatt indult eljárás. 

A vádlottak, bűnösségük megállapítása esetén akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők, melyre figyelemmel tartani lehet attól, hogy a büntetéstől félve megszöknének, elrejtőznének a hatóságok elől. A vádlottak szökésének megakadályozása érdekében a törvényszék az első- és másodrendű vádlottak szabadságának korlátozását továbbra is indokoltnak látta, ezért a velük szemben korábban elrendelt bűnügyi felügyeletet fenntartotta.

A bíróság rendelkezése értelmében az elsőrendű vádlott nem hagyhatja el a lakását és a mozgását nyomon követő eszközt is köteles viselni. A másodrendű vádlott esetében a kényszerintézkedés a lakóhelyül szolgáló város elhagyását és lakóhelyének megváltoztatását tilalmazza. A harmad- és negyedrendű vádlottak szabadlábon védekezhetnek az eljárás során.

A végzés ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek. (borsodihir.hu)