h i r d e t é s

9 tipp, hogy ne a feledékenység hálózza be a mindennapjainkat

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

9 tipp, hogy ne a feledékenység hálózza be a mindennapjainkat

2023. május 26. - 17:13

Gyakori félreértés azt gondolni, hogy csak az időseket érinthetik a memóriaproblémák. Pedig a feledékenység bármelyik életszakaszban bekövetkezhet: a tinédzserek esetében még az agy növekedése okozhatja a jelenséget, a 20-as éveink végétől pedig már kevesebb olyan vegyi anyagot termel a szervezetünk, ami az agyunk hatékony működését segíti. Nem is beszélve arról, hogy egyes fertőző betegségek, néhány gyógyszer, sőt még a depresszió is ronthatja a memóriánkat. 

Van azonban jó pár gyakorlat, amit kipróbálhatunk, ha szeretnénk minél kevésbé megtapasztalni a feledékenységet és az ezzel járó kellemetlenségeket. Az alábbiakban kilenc ilyet mutatunk be.

Egészséges étkezés

A táplálkozás minősége az életünk minden területére döntő hatással van, így a memóriánkat is nagyban befolyásolja. Az agy egészségéért fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonát! Válasszunk alacsony zsírtartalmú fehérjéket, például halakat, csirkét vagy éppen a vegetáriánus opciót, babféléket. Igyekezzünk minél több gyulladáscsökkentő ételt bevinni az étrendünkbe, hiszen ezek alapvetően telis-tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt. Szintén fontos, hogy minél több D-vitaminban gazdag ételt együnk, hiszen ez a tápanyag a kognitív funkciókra is kifejezetten pozitív hatással van.

Kerüljük azonban a finomított szénhidrátokat, így a péksüteményeket, a reggelizőpelyheket, a fehér kenyeret és társaikat! Ugyanez igaz az alkoholra is, ami kifejezetten negatív hatással lehet az agyi folyamatokra, akár kis mennyiségben is. Ha minderre odafigyelünk, akkor mind közvetlenül, mind közvetve segíthetjük az agyunkat. A helyes táplálkozásnak köszönhetően ugyanis egészséges testsúlyt tarthatunk fenn, ami szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy mind a testünk, mind az elménk megfelelő állapotban maradjon.

Étrend-kiegészítő termékek fogyasztása

Egyes táplálékkiegészítők is segíthetnek, ha nem tudunk minden szükséges tápanyagot bevinni az étkezések során. A memória szempontjából különösen jó választásnak bizonyulnak a NAC-termékek: a NAC nevezetű aminosav antioxidánsokkal támogatja a szervezetünket, ezen belül is kiemelten a memóriát. De az omega-3 zsírsavat tartalmazó kapszulák és D-vitaminos étrend-kiegészítők is hatásosak lesznek!

Fizikai aktivitás

Ha sportolunk, a szervezetünkben fokozódik a vérkeringés, ami így az agyra – azaz a memóriára is – hatással lesz. Szakértők legalább 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc intenzív testmozgást javasolnak heti szinten. Ha másra nincs is időnk, legalább egy kis sétát mindennap tegyünk!

Rendszeres tanulás

A rendszeres mentális aktivitás a jól működő memória kulcsa, éppen ezért fontos, hogy folyamatosan edzésben tartsuk az agyunkat. Sokan akadnak, akik akár idős korban sem hagyják abba a munkát, pontosan emiatt. De nemcsak a munkavégzés lehet erre megoldás: elsajátíthatunk egy új nyelvet, valamilyen készséget, de belevághatunk valamilyen izgalmas hobbiba is, például megtanulhatunk játszani egy hangszeren!

Játékok mint agytorna

Nemcsak tanulással, hanem valamilyen szórakoztató játékkal is mozgásban tarthatjuk az agytekervényeket. Itt nem kell semmi extrára gondolni: fejtsünk keresztrejtvényt, kirakózzunk, sudokuzzunk vagy szórakozzunk bármi mással, amihez kedvünk van! A lényeg, hogy a kognitív rendszerünk ne legyen folyton pihenő üzemmódban, hiszen így javíthatjuk a rövid távú memóriánkat, a koncentrációs készségünket, a problémamegoldó képességünket, sőt: az időskori demencia kockázatát is csökkenthetjük.

Szocializálódás

Szintén jót tesz az agynak, ha rendszeresen járunk közösségbe, ha a családunkkal, barátainkkal találkozunk. Ez ugyanis távol tartja tőlünk a depressziót és a stresszt,  azokat a kondíciókat, amelyek hozzájárulhatnak a memória romlásához.

Pihentető alvás

Az alváshiány és a nem kellően pihentető alvás is hozzájárulhat ahhoz, hogy feledékenyebbek legyünk. Jó tudni, hogy az alvás fontos szerepet játszik a memória konszolidációjában: abban a folyamatban, amelyben a rövid távú emlékek megerősödnek, és hosszú távú emlékekké alakulnak. Éppen ezért minden este aludjunk legalább 7-9 órát, nagyjából ugyanazokban az idősávokban!

Meditáció

A meditáció gyakorlása számos okból befolyásolhatja pozitívan az egészségünket. Több kutatás is kimutatta már, hogy csökkenti a stresszt, a vérnyomást, és közvetlenül a memóriát is javíthatja. Felmérések szerint a meditáció növeli az agy szürkeállományát, azt a részt, amelynek csökkenésével mind a memória, mind az ismeretállományunk hanyatlani kezd.

Rendezett hétköznapok

Szintén sokat tehetünk a feledékenység ellen, ha alapvetően rendezett életet élünk. Gondoljunk csak bele: sokkal könnyebb egy kacatokkal teli káoszban figyelmetlennek lenni és elveszni, mint egy rendezett naptár mellett. Azaz, érdemes egy írásos vagy elektronikus naptárban vezetni a teendőinket, de írhatunk listákat is a tennivalókról. Mindezek mellett pedig a környezetünket is tartsuk rendben: legyen dedikált helye a kulcsoknak, a pénztárcánknak és a többi fontos tárgyunknak, és ne halmozzunk fel túl sok felesleges dolgot!

Ha ezekre az apró, de nagy változást jelentő aspektusokra odafigyelünk, hamar komoly változást vehetünk észre magunkon, és a mindennapjainkat is nagyban megkönnyíthetjük.