h i r d e t é s

A 400 forintos euró további drágulásokat okoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A 400 forintos euró további drágulásokat okoz

2022. május 30. - 04:57

Újra 400-as szintig gyengülhet a forint, a leggyorsabban most az import élelmiszerek és az utazások drágulhatnak emiatt.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Napokon belül 400 forintot kérhetnek egy euróért a Reuters elemzése alapján. Csütörtökön a 396-os szintig gyengült a pénzünk, 13 százalékkal  kevesebb ér, mint tavaly. A Portfolio szerint a magyar valutát részben az úgynevezett extraprofit-adó hatására értékelték le a befektetők. Emiatt most tovább drágulhatnak az autók, az utazások és az élelmiszerek – számolt be az RTL Híradó.

Az autópiacon az alkatrészhiány miatt már egy ideje hatalmas a drágulás, egy új kocsira akár másfél évet is várni kell. Ezért még többen akarnak külföldről behozott használt kocsit vásárolni. Halász Bertalan a Jóautók.hu vezérigazgatója arról beszélt az RTL Híradónak, hogy az importált használt autóknak az árait közvetlenül, a teljes piacnak az árait pedig közvetetten biztos, hogy mozdítani fogja még tovább fölfelé a forint gyengülése.

Már múlt hónapban 21 éve nem látott szintre, 9 és fél százalékra emelkedett az infláció Magyarországon. A jegybank most úgy számol, a következő hónapokban kétszámjegyűre gyorsulhat a pénzromlás üteme. (nlc.hu)