h i r d e t é s

A brazil elnök szerint nincs pénzük harcolni az amazonasi erdőtűz ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A brazil elnök szerint nincs pénzük harcolni az amazonasi erdőtűz ellen

2019. augusztus 23. - 10:40

Nincs pénze Brazíliának arra, hogy bármit tegyen az Amazónia erdőtüzei ellen, mondta Jair Bolsonaro. - írja a parameter.hu.

Forrás: magyarhirlap.hu

A BBC tudósítása szerint a brazil elnök újra arról beszélt, hogy szerinte civil szervezetek okozták a tüzeket, de azt is elismerte, hogy erről semmilyen bizonyítéka nincsen.

Nem jótékonyságból küldenek ide pénzt, hanem azzal a céllal, hogy megbolygassák szuverenitásunkat

- mondta Jair Bolsonaro a Facebook közösségi portálon közvetített beszédében. Nem sokkal korábban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Brazíliának nincs elegendő forrása az erdőtüzek visszaszorítására.

Amazónia nagyobb, mint Európa. Hogyan küzdenének ekkora területen a bűnös gyújtogatók ellen?

- tette fel a kérdést újságíróknak távozásakor az elnöki palotából.

A Brazil Űrkutatási Központ szerint az idén 72 843 erdőtüzet észleltek eddig, s ez 83 százalékkal több, mint 2018 hasonló időszakában volt. Az erdős területeket az űrből is figyelő INPE 2013 óta összesíti a tűzeseteket, s azóta egyetlen évben sem volt olyan súlyos a helyzet, mint most.

Fotó: NASA

A helyzet Sao Paulóban is súlyos, a városban olyan sűrű a füst, hogy még áramszünetet is okozott. Helyi források szerint az erős szél a több mint kétezer kilométerre pusztító tüzek füstjét vitte el a brazil metropoliszig.

parameter.hu