h i r d e t é s

A Fidesz köreiből, az FBI szerint egy szálon egymillió nyugdíjas éves nyugdíjának megfelelő összeget mostak ki!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Fidesz köreiből, az FBI szerint egy szálon egymillió nyugdíjas éves nyugdíjának megfelelő összeget mostak ki!

2018. március 31. - 08:25

„Azt gondolom, hogy egy olyan nyomozást, amiről nem tudok, azt, ugye, nem tudom meghiúsítani, meg megszökni sem tudok előle” – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorának telefonon adott interjúban Faidt Péter.

A férfi a Magyar Nemzet korábbi cikke szerint kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. Ezért jelenleg is az Egyesült Államokban tartózkodik, és az FBI védelmét élvezi.

Ő is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró, vagyis 1300 milliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék.

Faidt nem a Magyar Nemzet cikkében felvázolt hálózatról mondta, hogy nem tud róla, hanem arról az ügyről, amelyben a magyar rendőrség és ügyészség szerint őt pénzmosás gyanúja miatt keresik. A rendőrség és az ügyészség is azt hangsúlyozta, hogy folyamatban van egy pénzmosás miatti büntetőeljárás, amelyben Faidt is gyanúsított, de az EU-s vagy magyar költségvetési forrást nem érintett, illetve „nem merült fel” egyetlen eljárásban sem ilyesmi. Faidt ügyvédje szerint azonban a férfit soha nem gyanúsították meg, és ki sem hallgatták, pedig erre lett volna lehetőség.

„Ahogy a sajtóban olvastam részletesen, sikerült a teljes nevemmel közölniük egy pénzmosással kapcsolatos ügyet, amiben nem lettem meggyanúsítva a mai napig. Erre a nyomozó hatóság nyilván tudja a választ, hogy miért nem, de ennek semmi köze a magyar sajtóban megjelent EU-s pénzekhez”

– mondta Faidt a Hír TV-nek. A Magyar Nemzet cikkére utalva úgy fogalmazott, hogy ő csak egy ügyről tud nyilatkozni, amit nem ő hozott nyilvánosságra.

Nem én tereltem el 1300 milliárdot, nem hiszem, hogy nekem kellene magyarázkodnom emiatt.

– mondta a férfi, aki szerint kizárólag a Legfőbb Ügyészség tudná megmondani, miért nem kértek lehetőséget a magyar hatóságok az ő kihallgatására az Egyesült Államoktól, ha egyszer állítólag pénzmosási ügyben keresik. „Gondolom, ha a jogsegélyt a magyar hatóság valóban elküldte, akkor minden bizonnyal sor kerül majd a meghallgatásra, amire, ugye, állítólag 2014 óta szüksége van az ügyészségnek, aztán majd meglátjuk” – fogalmazott Faidt, aki a családja biztonsága miatt nem kíván visszatérni Magyarországra.

mno.hu