h i r d e t é s

A frászt hozza az autósokra a jogsijuk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A frászt hozza az autósokra a jogsijuk

2016. január 26. - 14:32
0 komment

Nyolcezer forintra büntettek egy autóst, mert lejárt jogsival közlekedett.

Fotó: borsonline.hu

Hiába bizonygatta, hogy a 18.06.15 számsor szerint 2018 nyaráig érvényes, már 2015 júniusában lejárt - írja a borsonline.hu.

Ember legyen a talpán aki kis hazánkban pontosan tudja, hogy meddig érvényes a jogosítványa. Frei Ferenc éppen hazafelé tartott, amikor igazoltatták és meg is büntették – írja a baon.hu.

Ha jogsija van nem árt tudni a lejárati dátumot.

A férfi nem értette a dolgot, hiszen jogosítványa előoldalára, az érvényességi időhöz 2023. 06. 18. van írva, míg a hátlapon, a kategória érvényességéhez az, hogy 18.06.15. Ez alapján azt hitte, hogy a vezetői engedélye 2018. június 15-ig szól. De mint a rendőrtől megtudta, tévedett: a számsort nála „visszafelé” kell olvasni, azaz a B kategóriás vezetői engedélye 2015. június 18-án lejárt. A Bors szerkesztőségében több kolléga plasztik jogosítványát is megnéztük és kiderült, hogy teljes a káosz. Van akinek az első szám az évet, míg másnak a napot jelöli a hátoldalon. Hogy igazodjanak így el az autósok a számok tengerében?


Forrás: borsonline.hu

– Nekem új fajta jogosítványom van, és kiismerem magam rajta, ezért nem tévesztem el. Tudom, hogy hátul fordított sorrendben írják az évszámokat, és elöl „rendesen” ugyanaz a dátum van.


Forrás: borsonline.hu

– Nekem teljesen egyértelmű. Az enyém még régi típusú, és elöl-hátul ugyanaz a dátum van, ugyanabban a felosztásban, amit mi Magyarországon használunk.

Az ORFK elhárította érdeklődésünket, mondván ez nem rájuk tartozik, ám a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál megtudtuk: a 2014. január 1-jét követően kiadott vezetői engedélyek már nap.hó.év formátumúak, míg a korábban kiadott vezetői engedélyeknél év.hó.nap. a jelölés.

Fordítva kell olvasni az új okmányt

Ebben a hónapban adták át az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt Budapesten. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja. Ezeken az érvényességi idő a nap, hónap, év formátumot követi már.

Dupla szívás a lejáró jogosítvány

Ha Önnek van jogosítványa, akkor azon két dátum is szerepel, amelyek az érvényességet jelölik. Az egyik az egészségügyi alkalmasság – kategória – a másik maga a jogsi lejárati dátuma. Az lejárati gyakorisága az életkor függvényében változik. 40 éves kor alatt 10 évenként, 40-60 év között 5 évenként 60-70 év között 3 évenként, 70 év fölött 2 évenként kell megújítani a jogosítványt. Fontos figyelni az egészségügyi alkalmasság lejártát, hiszen ha az nem érvényes, maga a jogosítványunk sem az.

bulvarhetes.hu / borsonline.hu