h i r d e t é s

A hegymászó emlékét köpködőknek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A hegymászó emlékét köpködőknek

2023. május 29. - 07:08

Miért nem jár egy hegymászónak, Suhajda Szilárdnak a minimális emberi tisztelet és jóindulat?

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Hátborzongató olvasni azokat a rosszindulatú, sőt gyakran alpári kommenteket, amiket generál egy ilyen eset. Az ember azt gondolná, hogy ez max. a k*r*cinfón vagy a v*dh*jtásokon menő, de nem. Mi vesz rá valakit, hogy pl. olyanokat jelentsen ki hatalmas magabiztossággal, hogy Suhajda Szilárdnak nem fontos a gyereke. Vagy hogy minek csinált gyereket. A "nárcisztikus fa**" jelzőről nem is beszélve, amit szintén látni népszerű kommentekben.

Ahelyett hogy ilyenkor az illető továbbgörgetne, inkább elkezdi rugdosni a földön fekvőt és ha szembesítik vele, hogy milyen rosszindulatú, akkor azzal magyarázza a bizonyítványát, hogy ez a véleménynyilvánítás szabadsága. Ami nem magyarázat, mert evidens, hogy véleményt nyilvánítasz ember, na de milyet? Büszke vagy ilyenkor magadra? Ha találkoznál a gyerekével, akkor is mondanád neki, hogy "apád nem szeretett és egy nárcisztikus f*** volt"? Vagy csak az anonimitás és a (látszólagos) következmények nélküliség tesz ilyen "bátorrá" és embertelenné? Azért látszólagos, mert a hozzátartozókhoz bizony eljutnak majd ezek is, ugyanúgy, mint a jóindulatú reakciók.

Ha meghal egy autóversenyző, mert tesz egy rossz mozdulatot, akkor nem zúdul rá ennyi tömény megvetés. Pedig ő is kockáztatta az életét a "semmiért". Dohányzol? Hiszen köztudott, hogy a dohányzás halált okozhat. Nem kötötted be az övet? Akkor neked nem is fontos a családod. Nem figyelsz a koleszterinszintedre? Nem sportolsz? Akkor nem is szereted eléggé a családodat. Minek egyáltalán család, ha kockáztatod az életed, egészséged? Egyébként is, úgy kell neked. MEGÉRDEMLED, ha elvisz a kaszás! Nem baj, hogy nem ismerlek és lehetsz akármilyen jó ember, én látatlanul is eldöntöm, hogy te egy nyomorult senkiházi vagy.

Baromi könnyű találni valamit, amivel kimagyarázhatod a megkeseredett hozzáállásodat. Csak pont ez vezet oda, hogy ha majd rosszul leszel az utcán és ájultan elterülsz, mint a Nagyalföld, akkor nem kapsz segítséget senkitől, mert hiszen "biztos csak be vagy b*szv*". Ne gondold azt, hogy ez a fajta kollektív rosszindulat téged majd elkerül. Veled se lesznek emberségesek és empatikusak, ha valamiben hibázol vagy ha valami negatív ér. Se az utcán, se a munkahelyen, se a tüntetésen. Az lesz a hozzád hasonlók első kérdése: mibe is tudnék most belekötni, ami indokolhatná, hogy gonoszkodjak? Mivel igazolhatnám az embertelenséget? Ez olyannyira a hétköznapok részévé vált, hogy valószínűleg fel se tűnik azoknak, akik alapjáraton így gondolkodnak.

De visszatérve a konkrét esethez. Senki sem várja el tőled, hogy hősként tekints a hegymászókra, egyáltalán bármilyen extrém sportolóra. Még csak nem is kell együttérezned a családdal. Lehetsz passzív is, ha közömbös vagy Suhajda Szilárd állapotával kapcsolatban, semmi gond. Nyilván az emberek többsége nem vállal be extrém helyzeteket, én se, ez az ő döntése és felelőssége (ki másé lenne?) Viszont ha időt és aktivitást szánsz rá, hogy erre hivatkozva megvonjad tőle az alapvető emberi tisztességet és jóindulatot, akkor ne magyarázd huszonhat másik posztban, hogy milyen sz*r országban élünk, mert ez így csöppet hiteltelen a te szádból. Néha érdemes lenne egy alapos önreflexiót tartani és tükörbe nézni.

Nem fogok parttalan vitákba bocsátkozni, mert aki bele akar kötni, az akkor is belefog, ha húszféleképpen magyarázom el a nyilvánvalót. Viszont legyen egy ilyen poszt is, mert szégyennek tartom, hogy egy szerencsétlenül járt emberbe ennyien rugdosnak bele illetve hogy ennek ekkora támogatottsága van. Gyakorlatilag cifrább jelzőket kap, mint akármelyik korrupt politikus és ezek nem elszigetelt vélemények, hanem népszerű megjegyzések. (szerencsére vannak emberséges vélemények is, nem azt mondom, hogy nincs, de a rosszindulatúak aránya így is elég magas)

Hogyan jutottunk ide?

A kérdés inkább költői. Talán lesz olyan a címzettek között, aki veszi a lapot. (Reddit)