h i r d e t é s

A kormány szabályai szigorúbbak lettek, az adatok viszont továbbra sem javulnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormány szabályai szigorúbbak lettek, az adatok viszont továbbra sem javulnak

2020. november 02. - 12:50

Szigorítással reagált a kormány a koronavírus-járványhelyzet rosszabbodására, az adatok viszont továbbra sem javulnak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az operatív törzs hétfőn is összeült, online tájékoztatóján pedig kiderült, a jelenlegi szabályokat kell betartani, további korlátozások nincsenek tervben.

Már 60 ezer fölött jár az ismert, aktív fertőzöttek száma Magyarországon, a 4417 kórházban ápolt közül 313-an vannak lélegeztetőgépen. Hetven elhunyt egyetlen nap alatt - ennyi még nem volt. Volt tehát miről beszélnie hétfőn is az operatív törzsnek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón közölte, "exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi", egyre nagyobb mértékben nő az új esetek száma.

"Láthatjuk azt, hogy erőteljes a járvány második hulláma, ezért nagyon fontos, hogy még szigorúbban, még következetesebben betartsuk a járványügyi intézkedéseket" - mondta. Az elhunytakkal kapcsolatban megjegyezte, meghalt egy 28 éves férfi is az elmúlt napon.

A számok szerinte mutatják, hogy milyen jelentős teher hárul az egészségügyi intézményekre, személyzetre, az ő munkájukat ezért köszöni.

Elmondta még azt is, a szabályok követhetők, betarthatók, nem követelnek rendkívüli erőfeszítést senki részéről, még a szigorúbb maszkviselés is elviselhető terhet ró az emberekre; a szórakozó- és vendéglátóhelyeken viszont "nem a kiskapukat kell keresni".

Maszkok

"Nem egy méltó kérdés, hogy két korty között hogyan lehet levenni, felvenni a szájmaszkot" - jegyezte meg. "Ha betérünk egy szórakozóhelyre, viseljük a maszkot! Ha étkezünk, levehetjük. Akár két fogás között is tegyük fel" - magyarázta a szigorú előírásokat. "Ha egy ital mellett csak úgy üldögélünk, akkor is maszkot kell venni a vendéglátóhelyen" - tisztázta.

A maszkokról bővebben is beszélt: a hétköznapi életben a textilmaszkok és az orvosi maszkok megfelelőek - nyomatékosította. Ezek a köhögés, tüsszentés cseppjeit visszafogják, a pamutmaszkokat 4 óránként kell cserélni.

A szelepes maszkok használatát nem ajánlja, "még kárt is csinálhatunk" vele. "Aki tünetmentesen fertőzött és kifújja a levegőt, töményebben fújja ki a levegőbe a fertőző ágenseket" - magyarázta. Egyébként 90-99 százalékban hatékony ez a szájmaszk. Amire még figyelmeztetett, hogy "az egyén felelősségét ne felejtsük el", a meghozott szabályokat kell betartani, ez laposíthatja el a járványgörbét. "Ha valaki enyhe tüneteket észlel magán, és utána 1-2 nap múlva jelentkezik csak a láz, hőemelkedés, legyen kellően felelősségteljes, ne menjen közösségbe."

A rendőrség intézkedései között Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, szigorodnak a hatósági ellenőrzések.
Felhívta a figyelmét a vendéglátóhelyeknek, hogy tartassák be a szabályokat, a rendőrség itt is meg fog jelenni, akár egy-egy intézkedés üzletbezáráshoz is vezethet.
Gál Kristóf közölte, szeptember 21. óta országosan 2363 esetben intézkedtek a rendőrök.
1830-an használják a mobilalkalmazást a házi karantén ellenőrzésére, a többi karanténban lévőt a rendőrség személyesen keresheti fel. (Infostart)