h i r d e t é s

A kormány visszaköveteli a Lánchidat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormány visszaköveteli a Lánchidat

2023. május 04. - 09:11

A budapesti lakógyűlés két kérdése kapcsolódik a Lánchídhoz: az egyik a kormány a hozzájárulási ígéretének betartásáról, a másik a megújult Lánchíd forgalmi rendjéről szól – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. 

Reagált a Fidesz budapesti szervezete, szerintük a kormány azzal a feltétellel adta a pénzt a hídra, hogy 18 hónapnál tovább nem korlátozzák a járműfogalmat. - írja a Napi.hu

A főpolgármester Facebook-videójában felidézte, a héten elinduló budapesti lakógyűlés első két kérdése a város gazdálkodásáról, pénzügyi helyzetéről szól, arról, hogy „elfogadjuk-e, hogy a kormány tizenkétszer annyi pénzt vesz el a fővárostól, mint az előző városvezetés idején”.

Kiemelte, a Budapest-ellenes kormánypolitikára a pártszimpátiáktól független Budapest-pártisággal kell és lehet válaszolni.

A budapestiek döntésén múlik, hogy mi lesz a jövője a megújuló Lánchídnak, ami „mindig a haladás szimbóluma volt”, és 174 évvel ezelőtt előrevetítette az akkor még különálló Pest és Buda összekötését.

A Lánchidat évtizedes halogatás után felújítják, a fővárosi beruházásban megvalósuló felújítás a költségkereten belül, a terveknél is gyorsabban halad. Elmondta, a felújítás költségeiből a kormány csak kis részt vállalt, 6 milliárd forintot.

Így lett a támogatásból zsarolás a főpolgármester szerint

A Lánchíd hamarosan elkészül, de a kormány még egyetlen forintot sem utalt „a megígért, megállapodott összegből”.

A kormány főminisztere aláírásával szentesítette a megállapodást, amely tartalmazza, hogy a Lánchíd forgalmi rendjéről a híd átadásáig születik döntés. Ezt ők úgy olvassák, hogy majd ők eldöntik helyettünk. A megígért támogatásból zsarolás lett

–  fogalmazott a főpolgármester.

A budapestieknek kell döntenie a Lánchíd sorsáról

Karácsony Gergely állítása szerint betartja, hogy a Lánchíd forgalmi rendjéről a híd átadásáig születik döntés. „De szó sem lehet róla, hogy ezt a döntést a kormányra bízzuk és az sem helyénvaló, és nem is demokratikus, ha ezt a döntést én hozom meg főpolgármesterként, mert ez a híd végképp nem a kormányé, de nem is a városvezetésé, hanem a nemzeté, és azon belül elsődlegesen a budapestieké. Ezért a budapestieknek kell dönteniük, mi legyen a Lánchíd sorsa”.

Karácsony Gergely szerint a város erejét, a budapestiek döntését kell használniuk arra, hogy a kormánnyal betartassák az ígéretét.

Erről szól a budapesti lakógyűlés két kérdése: a kormány ígéretének betartatásáról, a Lánchíd felújításához való hozzájárulásról és a megújult, megszépült Lánchíd forgalmi rendjéről

– magyarázta.

A Budapesti Közlekedési Központ elkészítette a szakmai anyagát arról, milyen változásokat hozott a Lánchíd felújításának időszaka a budapesti közlekedésben, amelyből kiderül, hogy bármilyen meglepő is, de csökkent Budapesten a torlódások mértéke, és csökkent a hidak összforgalma is. A főpolgármester kijelentette, a haladásra fog voksolni a lakógyűlésen, a dugómentes Lánchídra, a gyorsabb buszokra, a kevesebb dugóra, a zöldebb terekre, kisebb környezeti terhelésre, mert „ez a Lánchíd jövője és így szolgálhatja a Lánchíd Budapest jövőjét”.

A főpolgármester elismerte, másoknak más lehet a véleménye, ezért azt kérte, mindenki ismerkedjen meg a tényekkel és a döntést a jövő szempontjait mérlegelve hozza meg.

A budapestiek a következő napokban kapják meg a levelet, amely tartalmazza az egyéni azonosítójukat. Ezzel tudják leadni szavazatukat a lakogyules.budapest.hu oldalon, június 11-ig.

Reagált a budapesti Fidesz

A Lánchíd 6 milliárd forintos kormányzati támogatásának feltétele mindvégig az volt, hogy a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot – reagált a Fidesz budapesti szervezete a főpolgármester szerdai bejelentésére.

A fővárosi Fidesz azt a kérdést tette fel a Facebook-oldalán, hogy Karácsony Gergelyben „mégis hol volt ez a nagy egyeztetési kedv” a rakpart önkényes lezárása vagy a bicikliutak szakmai egyeztetés nélküli felfestésekor?

A Lánchíd 6 milliárdos kormányzati támogatásának feltétele mindvégig az volt, hogy a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot

– hangsúlyozták.

Az erről szóló megállapodást Karácsony Gergely saját kezűleg írta alá. Most fel akarja rúgni ezt a „közösségi lakógyűlésre” hivatkozva. (napi.hu)