h i r d e t é s

A Policy Agenda kiszámolta a létminimumot a KSH helyett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Policy Agenda kiszámolta a létminimumot a KSH helyett

2016. április 20. - 09:42
0 komment

Legalább 88 ezer forint kellett 2015-ben egy ember megélhetéséhez, a lakosság majdnem fele ennél kevesebből élt - írja az Index.

Tavaly havi 88 ezer forint volt az egy felnőttből álló háztartás átlagos létminimumértéke, míg a tipikusnak mondható két felnőttből és két gyerekből álló háztartásé havi 255 246 forint - derült ki a Policy Agenda a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertana szerinti számításaiból, amelyet kedden, sajtótájékoztatón ismertettek.

A PA becslései szerint 2015-ben a számított értékeknél alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 41,5%-a.

Azon családok harmada között, ahol legalább egy fő dolgozik a nettó bevétel nem éri el a létminimum összegét.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke elmondta: nagyon meglepődtek, amikor tavaly a KSH úgy döntött, hogy az idén nem publikálja a létminimum-adatokat, amelyek a szakszervezetek számára 25 éve fontos indikátorai voltak a társadalmi fejlődésnek. Ezért a MaSzSz úgy határozott, hogy maga készítteti el a számításokat, amihez a Friedrich Ebert Alapítvány is hozzájárult. Ezek az adatok képezik majd a 2017-es bértárgyalások alapját, mondta Kordás. A teljes létminimum-anyag ezen a linken érhető el. (index.hu)

2016. január-februárban a bruttó átlagkeresetek 5,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - a VILÁGGAZDASÁG.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt. A nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése következtében – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalék volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

2016. január–februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 248 800 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 165 500 forint volt.

(vg.hu)