h i r d e t é s

A repülős utazások biztosítási eseményei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A repülős utazások biztosítási eseményei

2023. november 22. - 09:06

A nyaralások egy jelentős része repülővel történik, főleg akkor, ha távolabbi úti célt választottunk a család számára. 

Forrás: coverme.hu

Sok esetben nemcsak, hogy egy járattal fogunk utazni, de átszállások is lehetségesek, ezért nem mindegy, hogy milyen utasbiztosítással rendelkezünk.

Mivel többféle biztosítási esemény is bekövetkezhet a repülőút előtt, ezért a szerződés megkötése előtt mindenképpen meg kell nézni azt, hogy melyik biztosítót érdemes választani. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen különbségek vannak az egyes irodák repülőútra vonatkozó szolgáltatásai között.

A biztosításkötés nem maradhat el!

Egy dolog alapvető: mindenképpen utasbiztosítást kell kötni, azonban, hogy melyik társaságot válaszd, azt a CoverMe biztosításokat összehasonlító oldalán könnyen el tudod dönteni. Ott ugyanis végig tudod nézni az ajánlatokat, és a számodra legszimpatikusabbat meg is tudod kötni.

Enélkül soha ne indulj el, sőt, arról is gondoskodj, hogy a kötés már napokkal az indulás előtt megtörténjen, mert több társaságnál ez is feltétele egyes térítéseknek.

A járattörlés

Járattörlésnek számít, ha technikai, időjárási, természeti katasztrófa vagy hatósági intézkedés miatt az adott járat nem indul el. Ilyenkor az első dolog az, hogy igazolást kell kérni a légitársaságtól, hogy a járat hivatalosan is törölve lett, valamint minden extra költségedről kérj számlát. A biztosítók az adott limitösszegig fogják téríteni a károdat, melyből levonják a repülőtársaságtól kapott kompenzációt.

Egyes biztosítók a 24 órán túli késést is járattörlésként értelmezik, sőt még arra is van lehetőség, hogy az utazás előtt legalább 48 órával megjelölj 6 járatot, és ezek törlése esetén automatikusan utalják a térítést.

Más biztosítók csak akkor veszik töröltnek a járatot, ha az helyett a repülőtársaság nem biztosít 6 órán belül másik gépet, de vannak olyan biztosítók is, akiknek az alapszolgáltatásában nincs ilyen esemény, ezt csak kiegészítő fedezet megkötésével tudod érvényesíteni.

Járatkésés

Biztosítási szempontból általában a 6 órán túli késés esetén beszélhetünk járatkésésről, azonban egyes biztosítók a 24 órán túli késést már törlésnek veszik, így nem fizetnek. Más biztosítók már 2 óra késés esetén is fizetnek, majd 12 órán túli késésre további összeg jár.

Vannak olyan társaságok, ahol csak a számlával igazolt extra költségeidet térítik, de olyanok is, akik egyre hosszabb késés esetén egyre nagyobb összeget térítenek.

Járatlekésés

Ha tőlünk független esemény miatt késsük le a járatot, akkor az járatlekésésnek minősül, ennek azonban szigorú feltételei vannak. Általában közlekedési baleset bekövetkezése esetén fizetik a járatlekésést, de csak akkor, ha az eredeti érkezés szerint legalább 3 órával hamarabb odaértünk volna a reptérre. Vannak biztosítók, melyek csak a csatlakozó járat lekésését tekintik biztosítási eseménynek.

A repülős utazások mindenképpen nagy odafigyelést kívánnak biztosítási szempontból is, ezért a kötés előtt alaposan tanulmányozd át a szerződési feltételeket.