h i r d e t é s

A rezsiköltségek emelkedése miatt több iskolában online oktatást rendelhetnek el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A rezsiköltségek emelkedése miatt több iskolában online oktatást rendelhetnek el

2022. augusztus 15. - 08:48

Egyre több intézményben fontolgatják, hogy online oktatásra állnak át a rezsiköltségek emelkedése miatt – derült ki az ATV híradójából.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Komka Péter

Korábban az ELTE Természettudományi Karáról derült ki, hogy az egyetem vezetése azt fontolgatja: novembertől márciusig átállnak a távoktatásra. A kar vezetése ez ellen tiltakozott ugyan, de vélhetően bele fogják kényszeríteni őket a takarékoskodásba. Az ELTE eddig nem cáfolta az értesülést, leghamarabb hétfőre ígértek részletesebb tájékoztatást. 

Az ATV-nek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja azt mondta: a lépés „sajnos nem volt váratlan”, és nemcsak a pedagógusok, hanem a szülők is attól tartanak, hogy ugyanez más intézményekben is bekövetkezhet.

Kifejtette: ennek oka az, hogy az oktatási intézményekben a költségvetési keretek annyira fixek, hogy ilyen mértékű rezsiár-emelkedést nem tudnak elviselni. 

Az ATV az ELTE tervezett átállásával kapcsolatban megkereste a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét is, akik azt nyilatkozták: egyelőre nincs konkrét döntés az átállásról. Jelenleg még azt vizsgálják, hogy a november és március közötti gyakorlati órákat és labormunkákat át tudnák-e csoportosítani a tanév első két hónapjára.

Úgy tudni, hogy az ELTE – bár többször is igényelte – nem kapott támogatást az intézményi fűtés korszerűsítésére. Az egyetem egyike azoknak, amely továbbra is állami, nem alapítványi fenntartású maradt. A modellváltáson átesetteket a kormány a következő öt évben összesen mintegy 1,8 ezer milliárd forinttal támogatja. (Index)