h i r d e t é s

A többség nem kér Orbánék vármegyés ötletéből

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A többség nem kér Orbánék vármegyés ötletéből

2022. június 24. - 06:31

A Pulzus Kutató az ATV megbízásából felmérte, hogy a lakosság hány százaléka támogatja a javaslatot, miszerint a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat főispánra neveznék át.

Az eredmények szerint a nemre szavazók vannak többségben, 69-22 százalék arányban. 

Ezekből kiderül, hogy a nők valamivel nagyobb arányban ellenzik az átnevezést, mint a férfiak: előbbiek 74 százaléka szerint nincs szükség átnevezésre, míg utóbbiaknak 64 százaléka gondolja így. 

Életkor szerinti felosztásban a középkorú és idősebb korosztályhoz tartozók találják leginkább feleslegesnek az intézkedést: a 39 évesnél idősebbek összességében 71 százalékban szavaztak nemmel.

Lakóhely szerint pedig a megyeszékhelyen, városban és községben élők egyaránt 68 százalékban ellenzik az új neveket, míg a fővárosiak kicsivel többen, 75 százalékban tartanák meg a mostani elnevezéseket.

Két választás egy napon?

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy a kormány másik javaslatát, a 2024-es európai uniós és önkormányzati választások egy napra szervezését hogyan látják. 

Erről kiderült, hogy a magyarok kicsit kevesebb mint fele egyetért vele, míg 40 százaléknak nem tetszene. 

Férfiak és nők között alig mutatkozott eltérés a megítélésben, életkor szerint pedig a legnagyobb arányban, 49 százalékban a 60 év felettiek válaszoltak nemmel. 

Lakóhely szerint szintén kevés eltérés rajzolódott ki, de a kutatás megmutatta, hogy legtöbben a budapestiek vannak, akik ellenzik a két választás lebonyolítását ugyanazon a napon: ők 54 százalékban jelölték meg azt, hogy nem értenek egyet az intézkedéssel.

(atv.hu)