h i r d e t é s

A világjárvány furcsa következménye: a lányok korai serdülése

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A világjárvány furcsa következménye: a lányok korai serdülése

2022. szeptember 27. - 12:25

Török tudósok szerint a kék árnyalatú fényhez lehet köze. A Covid egy sor később jelentkező egészségügyi problémáért tehető felelőssé a demenciától a cukorbetegségig. Ezen a listán szerepeltek eddig a megszaporodó idiopátiás korai pubertás esetei is – friss eredmények viszont arra utalnak, hogy a különös jelenségnek nincs köze a vírushoz, sokkal inkább a járványra adott civilizációs reakció.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Európai Gyermekgyógyászati Endokrinológiai Társaság Rómában rendezett 60. találkozóján bemutatott kutatás szerint a korai serdülés oka, hogy a gyerekek a kijárási korlátozások idején rengeteg időt töltöttek mobileszközök képernyői előtt.

A török Gazi Egyetem és az ankarai városi kórház munkatársai elméletüket kísérleti úton is igazolták: 18 nőstény patkányt fürdettek rövidebb-hosszabb ideig LED-kijelzők kék árnyalatú fényében. Az állatok a kijelzők fényének hatására a melatoninszint csökkenését és korábbi nemi érés jeleit mutatták, mint a természetes fényviszonyok között tartott kontrollcsoport.

A patkánymodelleken megállapítottuk, hogy annyi kék fény, amennyi megváltoztatja a melatoninszintet, változást okoz a reproduktív hormonok szintjében is. Minél több volt a besugárzás, annál korábbra tolódott az érés

– magyarázta Aylin Kilinç Uğurlu, a Gazi Egyetem endokrinológusa.

A serdülés idejének haranggörbéje a lányoknál 8 és 13 éves korig terjed, a nagy többségnél 12 éves korra megjelennek a jelei. A nagyon ritkának számító korai serdülésről akkor beszélnek, ha az 8 éves kor előtt kezdődik. Az idiopátiás esetek olyan kivételek, amelyeknél nem találnak egyértelmű okot, daganatot vagy idegrendszeri rendellenességet.

A kutatás végkövetkeztetése nem teljesen sziklaszilárd, de nem is teljesen légből kapott. A történethez tartozik, hogy Törökországban 2019 áprilisa és 2020 márciusa között 25-ről 58-ra ugrott az idiopátiás korai pubertás esetek száma, és a jelenségre olyan magyarázatok merültek fel, mint a túl kalóriadús étkezés vagy a járvány miatti félelem.

Az okoseszközök kék árnyalatú fénye a nappali verőfényhez hasonlóan komoly hatással van a biológiai órához kötődő melatoninszintre. A melatoninszint csökkenése ugyanakkor a pubertást okozó hormonok termelésére ösztönzi a szervezetet.

A serdülés biológiája ennél sokkal összetettebb, így nem zárható ki, hogy más hatások is közrejátszottak az eseteknél. A török kutatók szerint sem biztos, hogy a patkányos vizsgálat eredményei reprodukálhatók gyerekeknél, de véleményük szerint a kijelzők fénye ettől függetlenül kockázati tényezőnek tekinthető.

(ScienceAlert)/Index