h i r d e t é s

A volt elnöknek az tanácsolták, ne térjen vissza Brazíliába

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A volt elnöknek az tanácsolták, ne térjen vissza Brazíliába

2023. január 17. - 11:19

Elismerte, hogy elkövetett "néhány hibát" hivatali ideje alatt Jair Bolsonaro volt brazil elnök, aki erről egy hétfőn nyilvánosságra került videón beszélt támogatói előtt az Egyesült Államokban.

Jair Bolsonaro - Forrás: EVARISTO SA/FP

"Négy év alatt minden nap hétfőnek tűnt. Voltak hibák? Igen, voltak, ez logikus. Elkövettünk néhány hibát" - mondta a Metrópoles hírportálon megjelent felvételen a politikus.

A korábbi jobboldali államfő december 30-án távozott Brazíliából, két nappal azelőtt, hogy utóda, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva hivatalba lépett.

A hírportál videóján támogatói azt tanácsolják neki, hogy ne térjen vissza Brazíliába, ahol a legfelsőbb bíróság nemrég kilátásba helyezte, vizsgálni fogja szerepét az ország fővárosában január 8-án kirobbant zavargásokban.

A rendbontást megelőzően Bolsonaro egy videófelvételen megkérdőjelezte az októberi elnökválasztás legitimitását. Azt állította, hogy Lulát nem választották meg, hanem a legfelsőbb bíróság és a brazil választási hatóság juttatta hatalomra. Az ügyészek szerint ezzel az állítással az erőszakos tiltakozások egyik "ideológusa és felbujtója" lehetett a volt elnök.

A zavargások során a volt államfő hívei megrohanták az elnöki hivatalt, a törvényhozás és a legfelsőbb bíróság székházát.

"Sajnálom, ami történt" - mondta most Bolsonaro, aki "hihetetlennek" nevezte a történteket.

A zavargások során értékes műalkotások és bútorok semmisültek meg. Mintegy ezerkétszáz embert őrizetbe vettek. A január elseje óta hivatalban lévő Lula-kormány a történteket terrorcselekménynek minősítette.

Bolsonaro elítélte az "ámokfutást", és tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz. (MTI)/Infostart