h i r d e t é s

Ahogy távolodik a 3-as metró, úgy közeledik a budapesti olimpia

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ahogy távolodik a 3-as metró, úgy közeledik a budapesti olimpia

2016. január 15. - 10:38
0 komment

Hamarosan elérheti legmagasabb pontját a 2017-es vizes világbajnokságra épülő Dagály-komplexum, hetek belül elkezdődik a Puskás Ferenc Stadion megújítása, miközben több egyetem campusa is jelentősen átalakul.

Fotó: portfolio.hu

A fővárosi nagyberuházások alakulásáról adott interjút Fürjes Balázs kormánybiztos, aki szerint Budapest hamarosan készen fog állni egy olimpia megrendezésére - írja a portfolio.hu.

Tavasszal bokrétaünnepet tartanak a 2017-es vizes világbajnokságra épülő Dagály-komplexum építői, naponta 400-500 ember dolgozik a helyszínen - mondta el a Magyar Időknek Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, a 2024-es budapesti olimpia pályázatának vezetője. A városfejlesztési program hosszú távra tervez, a komplexumot a jövőben további versenyek helyszíneként, tanuszodaként és edzőbázisnak használnák. A létesítményt ideiglenes lelátókkal bővítik tizenháromezer férőhelyesre a vizes vb idejére, hosszú távon egy ötezer fős lelátóval terveznek.

Nem lesz metró

Az interjú megjelenésével egy időben a Népszabadság arról számolt be, hogy egész biztosan nem készül el a 3-as metró felújítása a 2017-es vizes vb idejére, sőt az is lehetséges, hogy a nézőket pótlóbuszok szállítják majd. A költségcsökkentett tervekből kimaradhat az akadálymenetesítés, ami veszélyezteti a projekt esetleges uniós támogatást, valamint aggodalomra ad okod az is, hogy több problémát - például a födémek vizesedését - csak ideiglenes jelleggel oldanák meg.

Mivel a 2024-es olimpia rendezési jogáról szintén 2017-ben döntenek, minden a vizes vb-t érintő fiaskó ronthatja Budapest pályázatának esélyeit. A pótlóbusszal való utaztatás pedig önmagában rossz képet festhet Budapestről az ideérkező sportkedvelők számára. Ugyanakkor meglátásunk szerint, ha a sportesemény miatt a fővárosba érkezőket pótlóbuszok szállítják majd, az talán még mindig jobb, mintha a nem felújított 3-as metrón kéne utazniuk. Bár logisztikai nehézségeket vet fel a buszos pótlás, egészen biztosan kényelmesebb utazást biztosítanának az újonnan beszerzett, alacsonypadlós, légkondicionált pótlóbuszok, mint a leromlott infrastruktúrájú, a nyári időszakban elviselhetetlenül fülledt 3-as metró.

A 2024-es olimpiai pályázat vezetője szerint Budapest (és Magyarország) meglévő és épülő sportlétesítményeivel lassan elérhető válik, hogy az ország bármikor képes legyen ötkarikás játékokat rendezni. Fürjes Balázs a Puskás Ferenc Stadion újjáépítéséről is beszélt, állítása szerint heteken keresztül megkezdődik a bontás. A kormánybiztos szerint az új létesítmény futballmérkőzések mellett egyéb rendezvények (pl. koncertek) lebonyolítására is alkalmas lesz. Az ebben a formában megvalósuló projekt létjogosultságáról és megtérüléséről korábbi cikkünkben vetettük fel kérdéseinket.

Az interjúban a régóta tervezett fővárosi konferenciaközpontról is szó esett, a Nemzeti Színház szomszédságába tervezett ötezer fős létesítmény továbbra is terve van véve, konkrét dátumról azonban nem beszélt a kormánybiztos. Kiderült azonban, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem zugligeti campusának 13-15 milliárd forintos megújítása a 2018-2019-es tanévre készülhet el, valamint az is. hogy tovább bővül a Ludovika Campus.

 

portfolio.hu