h i r d e t é s

Aki közmunkás lett, többségében esélye sincs más munkára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Aki közmunkás lett, többségében esélye sincs más munkára

2015. november 13. - 08:27
0 komment

Nehezen és nagyon keveseknek sikerül fél éven belül a közmunkából a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.

A nők és a 25 év alatti fiatalok nagyobb arányban találtak munkát, mint a férfiak és az idősek. Az adatok is bizonyítják, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál könnyebben lép ki a közfoglalkoztatásból, ahogy az is számít, hogy az álláskereső mennyi ideje munkanélküli. A képzésben való részvétel növeli az elhelyezkedés esélyét, a részmunkaidő azonban rontja – írja a Magyar Nemzet.

A tanulmány Belügyminisztérium által közzétett kivonata szerint azt vizsgálták, mely tényezők segítik, illetve melyek hátráltatják a közfoglalkoztatásból kilépők elhelyezkedését. Az elemzés alapja egy, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által előállított adatbázis, amely a 2011 és 2013 közötti időszak munkaügyi történéseit öleli fel.

Az adatok szerint a vizsgált időszakban a korábban közfoglalkoztatottként dolgozók 45,8 százaléka a közmunkából való kilépést követő 180. napon még mindig regisztrált munkanélküli volt. Valamivel több mint egyharmad volt azoknak az aránya, akik azóta újra közfoglalkoztatottak lettek, 6,7 százalékuk pedig nem dolgozott és munkanélküliként sem regisztráltatta magát.

Fél év elteltével mindössze a korábban közfoglalkoztatottként dolgozók 13,3 százalékának sikerült munkába állnia az elsődleges munkaerőpiacon.

Csupán a közfoglalkoztatottak 13,3 százalékának sikerült elhelyezkednie a nyílt munkaerőpiacon a közmunkát követő hat hónapon belül.

 

privatbankar.hu (Címlap: Forrás: tauruspalma.hu)