h i r d e t é s

Akkumulátor-alkatrészgyár épül a Pest megyei Vácrátóton

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Akkumulátor-alkatrészgyár épül a Pest megyei Vácrátóton

2023. február 07. - 05:56

2,3 milliárd forinttal támogatják az adófizetők a Vácrátótra épülő japán akkumulátor-alkatrészgyárat

Vácrátót - Forrás: vacratot.hu

Egy japán vállalat gyárt majd cellulózt, az akkumulátorgyártás egyik alapanyagát. Szijjártó Péter külügyminiszter a beruházás bejelentésekor azt mondta, az akkumulátorgyártás a jövő iparága, és akik ez ellen hergelnek, azok más országok érdekeit szolgálják. Az ügyben népszavazást kezdeményező LMP visszautasítja ezt.

Fehér, porszerű anyag a cellulóz – ezt állítaná elő a japán Nippon Paper Industries Vácrátóton. A cellulóz növényi rostból készül, és legtöbbször papírt készítenek belőle, de használják az élelmiszer- és a kozmetikai iparban is, emellett néhány éve az akkumulátorgyártásban is. Ennek megfelelően akkumulátor-alkatrészgyárként mutatta be a leendő üzemet a kormány.

Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes azt mondta, a gyár 60 embernek adna munkát 8000 négyzetméteren, és a cellulózgyártás legkorszerűbb technológiáját használja.

A Budapest határától körülbelül 25 kilométerre fekvő község mellett tábla mutatja a területet, ahova az üzemet tervezik. Idén nyáron kezdik építeni, jövő év végén pedig már működne is. A polgármester nem tart attól, hogy a gyár szennyezné a környezetet. Spiegelhalter László, a Híradónak azt mondta:

Itt vizet a gyártáshoz nem használnak, vizet csak a gépek hűtéséhez fognak használni. Tehát ennek minimális vízigénye van, eleve ennek a területnek a vízigénye se olyan nagyra lett beadva.

A polgármester arra számít, hogy a gyár évente több mint százmillió forint iparűzési adót fizethet a községnek.

A Híradó szerette volna megtudni, hogy mit gondolnak a helybéliek a leendő üzemről. Több embert is megkérdeztek, de egyikük se hallott arról, hogy hamarosan cellulózgyár épül a község határában.

A beruházás bejelentésekor Szijjártó Péter külügyminiszter az akkumulátorgyártásról beszélt. Szerinte csak az elektromos autóiparral lehet hosszú távú gazdasági növekedést elérni úgy, hogy a környezetvédelmi célok is teljesüljenek. Ez pedig csak akkumulátorgyártással valósítható meg. „Az elektromos akkumulátorgyártás a jövő iparága. Ez jelent biztos növekedést és biztos munkahelyeket. Akik tehát az elektromos akkumulátorgyárak magyarországi letelepítése ellen hergelnek, azok más országok érdekeit szolgálják” – fogalmazott.

Az akkumulátorgyárak ellen népszavazást is kezdeményező LMP visszautasítja ezt. Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes azt mondta, „az dolgozik az magyar érdekek ellen, aki kiszolgáltatja multinacionális cégeknek a jó minőségű magyar termőföldet, az dolgozik a magyar érdekek ellen, aki lehetővé teszi, hogy elszennyezzék a vízbázisunkat.”

A vácrátóti cellulózgyár felépítése 15 milliárd forintba kerül majd, amihez a kormány 2,3 milliárd forintos támogatást ad a magyar adófizetők pénzéből. (rtl.hu)