h i r d e t é s

Alapvető élelmiszerek tűnhetnek el a boltok polcairól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Alapvető élelmiszerek tűnhetnek el a boltok polcairól

2023. március 19. - 07:08

Súlyos ellátási krízisre figyelmeztettek a szakértők.

A kép illusztráció! - Forrás: Forbes

30-40 éven belül eltűnhet a polcokról a kávé, a banán és a kakaó is a klímaváltozás miatt. A szakértők szerint a növekvő igény és a csökkenő termőterületek miatt hamarosan ellátási krízis következhet. A magyar mezőgazdaságban mindez elsősorban a kukoricatermelést érintheti negatívan.

ávéból minden nap több mint kétmilliárd csésze fogy a világon, de nem biztos, hogy ez sokáig így marad. Az előrejelzések szerint ugyanis az évszázad közepére a mostani kávétermőterületek akár fele alkalmatlanná válhat a termesztésre.

Magyar tulajdonban csupán egyetlen kávéültetvény van a világon, amely Costa Ricán található. A tulajdonos most arról beszélt, hogy hatalmas mértékben nő az UV-sugárzás, és emiatt a helyi agrárminisztérium folyamatosan kongatja a vészharangot.

Azok az ültetvények, amelyek nem kezdik meg azonnal az árnyékolást a területeken, (…) tíz év múlva már nem szüretelnek

– fogalmazott Tóth Sándor, az ültetvény tulajdonosa az ATV Híradójában

Mint mondta, az árnyékolás nagy problémát jelent, hiszen nő a páratartalom, ami új gombás betegségek megjelenését okozhatja. Ehhez társul, hogy alig akad már, aki művelje a területeket, mivel az emberek nem akarnak nehéz mezőgazdasági munkát végezni. Tóth Sándor ugyanakkor biztos benne, hogy a kávé túlél, egy egész iparág dolgozik ezen. 

Más alapvető élelmiszerekre is ez várhat

Az ENSZ szerint nagy veszélynek vannak kitéve a rizstermesztésre szánt földek is, amelyek életképessége több mint ötven százalékkal csökkenhet a évszázad második felére. 

A KLÍMAVÁLTOZÁS MAGYARORSZÁGOT SEM KERÜLI EL, SŐT AZ ÁTLAGOSNÁL JOBBAN IS SÚJTJA.

Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója elmondta, Európában – és sajnos a Kárpát-medencében is– egyre jelentősebbek az aszályok.

A szakértő hozzátette, az évszázad második felében akár 60-80 százalékkal is kevesebb kukorica teremhet Magyarországon az évszázad végére.

Viszont van egy másik fontos termény, ami miatt szintén aggódhatunk. Az étkezési burgonya is veszélyben van, ugyanis 2019-ben még több mint 13 000 hektáron termesztették hazánkban, tavaly azonban már csak 7500 hektáron folyt a termesztés

– fogalmazott, hozzátéve, a világ népességének növekedése mellett a fokozódó élelmiszerhiány  tömeges népvándorlások vezethet. (Index)