h i r d e t é s

Állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre Mészáros Lőrinc, miközben senki se kap engedélyt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre Mészáros Lőrinc, miközben senki se kap engedélyt

2023. március 28. - 10:29

Szép kis állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre a Mészáros Lőrinchez köthető halmajugrai projektcég, bár 2021 óta nem lehet kereskedelmi célú napelemes erőműveket engedélyeztetni Magyarországon. A hálózati csatlakozás lehetősége pedig tovább csúszik.

Összesen 628 millió 714 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást, illetve kamattámogatás kapott az államtól a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Project Kft.-t kísérleti fejlesztés jogcímen – írja 24.hu.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelete alapján már tavaly decemberben megítélték az összeget a cégnek, ám a döntést csak nemrég jelentették az Európai Uniónak.

A projektcég jelenleg egy 20 megawatt teljesítményű naperőművet fejleszt a Mátrai Erőmű közelében lévő Halmajugra határában. A halmajugrai erőmű teljesítménye a közeli a közeli bükkábrányiéval azonos, de nagyobb teljesítményű panelekből, mintegy 60 ezer darabból épült.

A kft. a legutóbbi beszámolója szerint árbevétel nélkül és 11,5 millió forintos veszteséggel zárta a 2021-es évet. A cég ugyanakkor már 6,58 milliárd forintnyi befektetett eszközzel rendelkezett, teljes, 9,12 milliárdot kitevő eszközállománya mellett.

Tavaly novemberben derült ki, hogy a kft. megkapta az engedélyt egy 132 kilovoltos vezeték megépítésére is, mely az országos hálózatba táplálja majd be a naperőműben megtermelt villamos energiát. Erre jött rá az állami támogatás.

Tovább húzódik

Kereskedelmi célú napelemes erőműveket 2021 áprilisa óta nem lehet engedélyeztetni Magyarországon, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) azóta nem ad ki csatlakozási jogosultságot a jelentkezők számára.

A beruházások csatlakozási engedélyezése tovább húzódik. A vállalatok egy úgynevezett kapacitástenderen nyújthatnak be kérelmet az elbírálásra.

A tendert azonban folyamatosan elhalasztották, tavaly óta pedig már kormányrendeletben is határoznak az időpontokról: az első, 2022. augusztusi határidőt először novemberre, majd 2023 februárjára, végül márciusra csúsztatták el.

A csatlakozás feltételeit tartalmazó ajánlatot március 13-ig kellett volna megküldenie a Mavirnak, amely azonban ezt nem tette meg. (Forbes)