h i r d e t é s

Amerikai felderítőrepülő szállt el az Északi Áramlat felett, miután az felrobbant

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Amerikai felderítőrepülő szállt el az Északi Áramlat felett, miután az felrobbant

2022. október 09. - 07:00

A robbanástól mindössze négy kilométerre repült el az amerikai haditengerészet kötelékébe tartozó repülő. A haditengerészet szerint a gép rutinszerű felderítést végzett csupán. 

P-8A Poseidon tengeri felderítőgép - A kép illusztráció! - Forrás: Taiwan News

Az amerikai haditengerészet egy felderítőrepülője az Északi Áramlat 2. gázvezetéken történt robbanás helyszínének közelében járt alig pár órával a történtek után – derül ki a repülőgépek mozgását követő adatbázisok információiból.

A repülési adatok szerint egy P-8A Poseidon tengeri felderítőgép repült el szeptember 26-án, éjfél után 3 perccel – amikor svéd szeizmológusok észlelték a robbanásokat – az Északi-tenger felett.

Az Izlandról felszálló repülő előbb Lengyelország felett körözött, majd a Balti-tenger felé vette az irányt, ahol a robbanás is történt. Az amerikai haditengerészet a Reuters kérdésére megerősítette, hogy amerikai repülőről van szó. A haditengerészet szóvivője szerint azonban a gépnek a vezeték károsodásához nincs köze, csupán rutinszerű felderítőrepülést végzett a térségben.

Arra a kérdésre, amely a gép által beszerzett adatok hasznosságát firtatta a történtek kivizsgálása kapcsán, nem kívánt további információval szolgálni. 

Az Északi Áramlat vezetékeken történt szabotázs ügyében több európai ország is nyomozást indított, ám az sem világos egyelőre, hogy ezekben az amerikai haderő milyen szerepet fog játszani, sőt az sem, részt vesz-e bennük.

A repülési adatok szerint a gép Bornholm szigetétől dél felé vette az útját greenwichi idő szerint hajnali egy után, ott nagyjából egy órát körözött, majd 2.44-kor szállt el azon terület fölött, ahonnan a szivárgás jelentették. A pontos helyszíntől mindössze 24 kilométerre haladt el a gép, majd a kalinyingrádi orosz exklávé felé vette az irányt, ami gyakori felderítési célpont.

További kérdésekre ad okot az is, hogy a repülési adatok 3.39 és 6.20 között hiányoznak, ám hazafelé tartva a gép reggel hét körül már csupán négy kilométerre szállt el a szivárgás helyszínétől.

Nem tudni, ki követte el gázvezetékek megrongálását, a nyugati tisztviselők Moszkvát, Moszkva Washingtont vádolja a szabotázsakció elkövetésével. (vg.hu)